Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів онлайн зустріч із членами німецького Бундестагу. Голова Комітету подякувала німецьким колегам за візит до Львова минуло місяця. Такі візити, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, надзвичайно важливі, бо дають розуміння масштабів злочинів росії в Україні, а також дають можливість на власні очі побачити руйнування та гуманітарну кризу в Україні через напад рф.

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що атаки росії в Україні стають дедалі сильнішими. Буквально напередодні російські нападники обстріляли майже всю територію України. Відтак - не лише українці мають сміливо протистояти цим нападам, а й уся міжнародна спільнота: «Це потребує великої рішучості і відваги від усіх наших партнерів. Тому будьте сміливі, як українці - це мій заклик усім іноземним політикам». Голова Комітету висловила сподівання, що німецькі колеги візьмуть на себе ініціативу щодо лобіювання надання Україні додаткової зброї та гуманітарної допомоги. На щастя, дискусії про те, яку зброю надавати Україні - наступальну чи оборонну уже припинилися, зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Бо уся зброя, за її словами, для України є захисною. Українці захищають своє право жити і обирати своє майбутнє: «Ми у цій війні боремося за всі свої території у межах міжнародно визнаних кордонів. Думаю, ні в кого у світі більше не повинно залишитись сумніву, що Україна має повернути собі свої землі. Бо росія використає ці території, як плацдарм для нових нападів. Зараз ми маємо піти навіть ще далі - маємо говорити про повну поразку росії, щоб більше ніколи вона не могли підвестися з колін і напасти ще на якусь країну».

Голова Комітету також нагадала, що відповідальність у війні проти України лежить не лише на російському диктаторі, а й на всьому російському народові: «Це не путін особисто нас вбиває. Це не він особисто знущається над нашими людьми, ґвалтує наших жінок та дітей, вбиває і забирає наших людей у полон, примусово вивозить наших громадян з України. І це не лише відповідальність російської армії. Понад 80% росіян підтримують Путіна. Це колективна відповідальність російської федерації».

Іванна Климпуш-Цинцадзе нагадала, що Україна сьогодні захищає не лише свою територію, свої переконання і цінності. Росія, насправді, атакувала увесь західний світ - західний тип світового порядку. Тому справою честі для кожної вільної західної країни має стати допомога Україні у цій боротьбі: «Це наша спільна справа - зробити все, щоб деспотизм не переміг». Тому Україна сподівається на лідерство Німеччини і в посиленні санкцій, і в повній відмові від російського пального, щоб таким чином не спонсорувати війну росії проти вільного світу: «Ембарго на російську нафту уже на порядку денному. Ми розуміємо, як важко буде відмовитися від російського газу, але цю дискусію теж потрібно починати, щоб гарантувати, що росія не отримає більше коштів на фінансування своїх терористичних дій в Україні».

Голова Комітету зауважила, що стосовно європейського майбутнього України ЄС має піти на безпрецедентні та нестандартні рішення. Це має бути політичне рішення, бо Україна протягом років ефективно працювала над реалізацією однієї з найширших і наймасштабніших Угод про асоціацію, яку Євросоюз будь-коли укладав з третіми країнами: «Протягом багатьох років ми працювали над перетвореннями у різних сферах. Звісно, нам потрібна буде додаткова допомога і мобілізація додаткових ресурсів, щоб досягти того рівня і стандартів ЄС, щоби стати не лише гідним, а й конкурентним членом європейської спільноти. Але це можливо. І початок цьому має покласти політичне рішення».

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала німецьких колег про рішення та звернення, які три Комітети ВР ухвалили до міжнародних парламентів та організацій щодо боротьби із російською пропагандою. Вона попросила депутатів Бундестагу ознайомитися з цим документом і активно включитися у процес боротьби з пропагандистською машиною рф, яка досі працює у світі, в тому числі і Німеччині.

Голова Комітету також закликала Бундестаг визнати війну росії в Україні геноцидом проти українського народу, як це вже зробили парламенти Естонії, Латвії та Канади.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45