На думку Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи, найкращою гарантією безпеки на континенті є міжнародний капітал в українських публічних компаніях, які працюють у стратегічних галузях.

Йдеться про видобуток природного газу, водню, атомної енергії, про аграрну та космічну промисловість тощо.

«Правильна інтеграція ринків», на думку Д.Наталухи, також забезпечить пряму зацікавленість Заходу в мирі, стабільності в Україні та регіоні, оскільки будь-які подальші конфлікти загрожуватимуть інвестиціям.

Отже, що стійкішою стане Україна, то краще для всіх.

Як зазначив Голова Комітету, щоб зробити країну стійкішою, нам потрібно, по-перше, найкращим чином використовувати будь-які прямі іноземні інвестиції (ПІІ), що надходять. По-друге, максимізувати рентабельність таких ПІІ у стратегічних галузях. І по-третє, зробити такі виробництва максимально технологічними та модернізованими.

Це гарантуватиме, що інтереси і України і Заходу в ній будуть захищені.

«Тепер для досягнення цих цілей найлогічніше було б дозволити європейським урядам відкрито претендувати на найбільш привабливі для них галузі в Україні, в яких вони були б готові підтримувати своїх національних інвесторів спеціальними пільгами - кредитами, гарантіями тощо», - наголосив Д.Наталуха.

Прикладом, Польща має намір інвестувати в космос, Велика Британія - в сільське господарство, Франція - в ядерну енергетику, Італія - у водень, Нідерланди - в управління водними ресурсами, Естонія - в медицину, Чехія - в сталь і т. ін.

«ЄС розробляє пакет підтримки для конкретних галузевих кластерів, у яких діятимуть ці інвестиції. Результатом стане чітка дорожня карта відновлення України із зазначенням секторів, основних учасників/інвесторів, умов та строків. Кожна залучена країна чітко бачитиме свою безпосередню зацікавленість у відновленні України, а український Уряд отримає гарантовані ПІІ, - вважає Дмитро Наталуха.

Це також дозволить Україні відповідним чином планувати свою політику зайнятості, торговельну політику, політику переселення на постраждалих територіях відповідно до потенційних промислових кластерів та надалі інтегруватися у глобальні ланцюги постачання та виробничі активи.

Це те, що я називаю «Брюссельським планом». Це заощадить час, гроші та зусилля щодо відновлення країни, зміцнить місце України в європейській сім'ї та світовій економіці, забезпечить захист від будь-яких подальших посягань із боку Росії через 5-10-20 років».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17