США

28 квітня Палата представників переважною більшістю голосів підтримала «Закон про ленд-ліз для оборони демократії Україною від 2022 року», відродивши політику ленд-лізу, яка допомогла перемогти Адольфа Гітлера під час Другої світової війни.

Палата представників прийняла закон 417 голосами проти 10 за три тижні після того, як Сенат, своєю чергою, одностайно підтримав його. Тепер закон має підписати президент Джо Байден.

Закликаючи підтримати законопроєкт, конгресменка Мері Гей Скенлон заявила, що допоки український народ «б’ється на передовій у бою за демократію та проти тиранії», США зобов’язані надавати йому гуманітарну та військову допомогу. Її слова перегукуються з висловлюванням сенатора Джона Корнина, головного ініціатора законопроєкту в Сенаті, який заявив, що «українські сили продемонстрували неймовірну міць та хоробрість», тож США мають «забезпечити їх повним спектром [необхідних] ресурсів».

Того самого дня президент США Джо Байден направив до Конгресу запит на додаткове виділення 33 мільярдів доларів США, які призначені для підсилення військової, економічної та гуманітарної підтримки України. Пакет військової допомоги міститиме артилерію, бронетехніку, протитанкові та протиповітряні засоби, а також техніку інших видів.

Деякі законодавці вже висловилися на підтримку додаткового фінансування, а сенатор Тім Кейн прямо заявив, що США та їхні союзники «мають бути впевнені, що Україна досягне успіху».

Президент також направив до Конгресу план розширення повноважень уряду при конфіскації розкішних яхт, літаків, банківських рахунків та інших активів російських олігархів, пов’язаних з Путіним, з метою використання отриманих коштів задля допомоги українському народу.

 ПАРЄ

Азербайджанський депутат Еркін Гадирлі став ще одним членом Парламентської асамблеї Ради Європи, який у своєму виступі в ході дебатів піддав нищівній критиці агресію Росії проти України.

Пан Гадирлі назвав звірства, скоєні на території України, злочинами проти людяності та воєнними злочинами, стверджуючи, що «є підстави для визнання деяких із цих злочинів актами геноциду».

Військова агресія сама по собі, продовжив він, є теж злочином, в основі якого лежить «принципове заперечення Росією міжнародних законів як правового явища». Парламентар вважає, що Росія дозволяє собі загрожувати сусідам і нападати на них через атмосферу повної безкарності, адже вона не чекає в майбутньому розплати за свої дії ані з боку закону, ані з боку моралі чи громадської думки.

Насамкінець він зазначив, що депутат Держдуми Росії погрожував «застосувати тактичну ядерну зброю проти Азербайджану» лише тому, що Азербайджан наважився надати гуманітарну допомогу Україні.

 ЄВРОПА

Президентка Європарламенту Роберта Метсола торкнулася теми війни в Україні у спільній з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом заяві для преси, підтвердивши право України на самооборону. Вона також зазначила, що на майбутній сесії у Страсбурзі парламентарі продовжуватимуть закликати до запровадження нових санкцій та надання більш ефективної допомоги Україні.

  ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Джон Глен, член парламенту Великобританії та міністр фінансів, виступив із промовою на заході, організованому Економічною радою Німеччини, в якій наголосив на важливості координації економічних заходів, вжитих у відповідь на вторгнення до України.

Пан Глен зазначив, що задля подальшого зменшення політичної та фінансової підтримки росії необхідно продовжити колективне переслідування еліт та олігархів, розірвати транспортні та фінансові зв’язки з росією та позбавити її доступу до новітніх технологій. Парламентар також підкреслив, що «протидія» процесу глобальної інтеграції, яку наразі намагається здійснювати росія, має, навпаки, стати стимулом для формування союзу країн, що поділяють спільні цінності.

 ФІНЛЯНДІЯ

Міністерка фінансів Анніка Саарікко оголосила, що Фінляндія збирається продати конфісковані біткоїни на суму 75 млн євро і пожертвувати гроші на допомогу Україні.

Очікується, що плани перерозподілу токенів, конфіскованих фінською митницею, незабаром будуть представлені парламенту Фінляндії у межах бюджету додаткових витрат. Після створення правового механізму біткоїни будуть продані з аукціону. Цей процес планують провести цієї весни чи на початку літа.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51