Члени Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин вітають ухвалення Парламентською асамблеєю Ради Європи резолюції, яка прямо закликає негайно створити спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії Росії проти України.

       Парламентська асамблея Ради Європи абсолютною більшістю голосів (144 зі 147 присутніх) підтримала розслідування міжнародних злочинів РФ в Україні та створення міжнародного трибуналу. Резолюцію і рекомендацію було ухвалено на основі доповіді німецького депутата Франка Швабе.

       Оцінюючи агресію Росії проти України як «акт безпрецедентної тяжкості» з далекосяжними наслідками у всьому світі, ПАРЄ закликала до єдності в підтримці України та максимального тиску на Російську Федерацію з метою негайного та беззастережного припинення агресії, а також до рішучих дій міжнародного співтовариства для захисту демократичного світового порядку.

       Асамблея підтвердила свою солідарність з Україною та її народом, заявила про непохитну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

       ПАРЄ зазначила, що «стурбована збільшенням кількості доказів звірств, вчинених російськими збройними силами», і висловила повну підтримку всім зусиллям, спрямованим на розслідування порушень Росією міжнародних норм у галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також інших міжнародних злочинів, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноциду і забезпечення відповідальності агресора.

       В резолюції також зауважено, що агресія Росії спровокувала найстрашнішу гуманітарну кризу в Європі з часів Другої світової війни, кинула виклик глобальному управлінню, призвела до різкого зростання цін на енергоносії, спричинила відсутність продовольчої безпеки.

       Цим документом ПАРЄ звертається до членів Ради Європи із закликом щодо негайного створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування злочину агресії, скоєного політичним і військовим керівництвом Російської Федерації, та надання необхідної фінансової підтримки.

       Члени Комітету наголошують, що воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид українського народу, який має місце в ХХІ столітті, мають бути покарані, та закликають міжнародну спільноту до консолідованої позиції в питаннях притягнення країни-агресора до відповідальності.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21