Збройна агресія Російської Федерації згуртувала навколо України усіх західних партнерів, які докладають значних зусиль для допомоги нашій економіці.

Так, Європейська комісія запропонувала призупинити на рік імпортні мита на весь український експорт до Європейського Союзу. Як зазначають на сайті ЄК, ця пропозиція, передбачає також призупинення на рік усіх антидемпінгових та захисних заходів ЄС щодо експорту української сталі і є безпрецедентним жестом підтримки нашої країни на період воєнного стану. Пропозиція включає також тимчасове скасування існуючих тарифів і квот на сталь та сільськогосподарську продукцію, які не підпадають під дію торгової угоди ЄС з Україною, але були одними з основних статей вітчизняного експорту.

Це значно полегшить експорт українських промислових та сільськогосподарських товарів до ЄС - зазначає Президент Європейської  комісії Урсула фон дер Ляйєн.

Як заявив виконавчий віце-президент Європейської комісії та комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс: «ЄС ніколи раніше не вживав таких безпрецедентних за своїм масштабом заходів з лібералізації торгівлі: надання Україні нульових тарифів, нульових квот на доступ до ринку ЄС. З початку російської агресії ЄС став пріоритетом важливості підтримки економіки України, що має вирішальне значення як для того, щоб допомогти їй виграти цю війну, так і встати на ноги після війни. Ці заходи напряму допоможуть українським виробникам та експортерам. Вони додадуть довіри українській економіці та надішлють сильний сигнал, що ЄС зробить усе можливе, щоб допомогти Україні у скрутну годину».

Зазначену пропозицію, перш ніж вона набуде чинності, мають узгодити всі країни-члени ЄС, а також Європейський парламент.

Європейським Союзом для полегшення наземного перевезення вантажів уже проводиться певна робота на місцях. Зокрема, ЄК розпочала лібералізацію умов для українських водіїв, які здійснюють вантажні перевезення між Україною та ЄС, а також здійснення низки заходів для полегшення транзиту та використання інфраструктури ЄС для спрямування українського експорту до третіх країн.

У Комітеті з питань економічного розвитку щиро вдячні нашим західним партнерам за допомогу Україні у збереженні своїх торгових позицій з рештою світу та зазначають, що зроблені кроки допоможуть ще більше поглибити торговельні відносини з ЄС та наблизити економіку України до Європейського Союзу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21