У результаті збройної агресії росії в Україні пошкоджено та знищено тисячі будівель та споруд, житлових будинків, шкіл, лікарень, об’єктів критичної інфраструктури.

За словами Президента України, наразі є історичний момент, коли Україна може раз і назавжди вирішити багато застарілих проблем: зробити якісне міське планування там, де його не було, врахувати реальні транспортні потоки, гарантувати енергозбереження, екологічність матеріалів, інклюзивність. «Завдання не тільки в тому, щоб фізично відновити будинки, мости та дороги, підприємства та інфраструктуру; не тільки у тому, щоб повернути людям все, що вони втратили, і дати їм нову основу в житті», - сказав Володимир Зеленський.

Відновлення країни вже почалося, але ж, звичайно, для досягнення позитивних результатів, перш за все, нам необхідне безпечне середовище, завершення військових дій, загалом Мир в Україні!

Так, з метою ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури населених пунктів в умовах воєнного стану Кабінет Міністрів України ухвалив рішення /розпорядження КМУ від 10.04.2022 №280-р/, відповідно до якого за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету встановлено виділити Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській обласним державним адміністраціям (для відповідних військових адміністрацій) 1 000 млн гривень, у тому числі для: Житомирської області - 100 млн грн; Київської області - 400 млн грн; Сумської області - 250 млн грн; Чернігівської області - 250 млн гривень.

Такі кошти встановлено використовувати для першочергових робіт з відновлення об’єктів інфраструктури населених пунктів всіх форм власності за такими напрямами: проведення робіт з обстеження пошкоджених об’єктів; ремонт і заміна заповнення віконних та дверних прорізів; ремонт конструкцій дахів, фасадів та покрівель; ліквідація вибоїн покриттів автомобільних доріг вулиць і міст населених пунктів; ремонт зовнішніх та внутрішніх інженерних мереж та систем (зокрема теплопостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, опалення, електричних мереж); розбирання зруйновних конструкцій; прибирання розбитої воєнної та цивільної техніки (з доріг та прибудинкових територій); прибирання вулиць та прибудинкових територій.

Рішенням Уряду визначено, що розпорядниками відповідних коштів є військово-цивільні адміністрації в кожній із зазначених областей, при цьому, загальну координацію здійснюватиме Міністерство розвитку громад та територій України.

Коментуючи це рішення Уряду на своїй facebook-сторінці Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зокрема, зазначив, що це лише перший етап відбудови України, і попереду буде ще багато роботи з капітальної відбудови нашої країни.

Слід також нагадати, що Урядом затверджено механізм обстеження будівель та споруд, які пошкоджені внаслідок збройної агресії росії /постанова КМУ від 05.04.2022р. №423/. Дія цього механізму поширюватиметься як на житлові будинки, так і на об’єкти критичної інфраструктури, та відповідно до якого буде визначатися можливість їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу. Так, зокрема, визначено: механізм проведення обстеження пошкоджених внаслідок збройної агресії росії об’єктів, а також об’єктів, пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій іншого характеру; обстеження об’єктів для визначення можливості реконструкції існуючих об’єктів з метою зміни функціонального призначення, зокрема, «перепрофілювання» існуючих будівель для проживання евакуйованого населення, внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до прийнятих Урядом рішень органи місцевої влади вже розпочали роботи з обстеження зруйнованих та пошкоджених в результаті збройної агресії росії будівель і споруд для визначення можливості їх подальшої експлуатації, виконання відновлювальних робіт або демонтажу.

Комітет з питань бюджету продовжує плідну та спільну співпрацю із Кабінетом Міністрів України та підтримує рішення, які спрямовані на відновлення країни, надання допомоги громадянам нашої держави, особливо тим, хто постраждав від варварських діянь рашистів.

Члени Комітету з питань бюджету впевнені, що єдність та любов до рідної країни це наша найпотужніша сила та зброя! Ми обов’язково переможемо і розпочнемо нову сторінку української історії! Ми все відбудуємо! Слава Україні і Героям Слава!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

08 травня 2024 18:07
08 травня 2024 16:49
08 травня 2024 16:45
08 травня 2024 16:43
08 травня 2024 16:38
04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15