Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у зустрічі з представниками Комітетів у справах Європейського Союзу країн Вишеградської четвірки (Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії). Вона поінформувала учасників про найбільші виклики, небезпеки та потреби України у війні, яку проти неї веде росія.

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що атаки росії по всій території України сьогодні набувають додаткової сили: «На жаль на північному сході, південному сході, на сході країни йдуть запеклі бої за нашу територію і наших людей. Дуже мало місць є безпечними на всій території держави. Вбивають мирне населення України, примусово вивозять громадян України з окупованих територій, примусово записують чоловіків у збройні сили російської федерації і цих людей надсилають воювати з Україною. Це не може бути непоміченим світовою спільнотою». Голова Комітету висловила сподівання, що країни-учасниці Вишеградської четвірки - Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина - активно долучаться до того, щоби злочини рф в Україні були ретельно задокументовані, а винні щоб були притягнуті до відповідальності: «Нас вбиває не особисто Путін. Це колективна відповідальність росії за цю війну. Всі ті, хто підтримують Путіна, ті, хто підтримують дії терористичної російської армії, ті, хто віддають та виконують накази, хто реалізує цю варварську війну, а також ті, за мовчазної згоди яких це відбувається, - вони всі винні».

Голова Комітету звернутися до учасників зустрічі із закликом працювати зі своїми парламентами, щоби визнати війну росії в України геноцидом українського народу: «Верховна Рада два тижні тому ухвалила звернення до парламентів світу, зокрема й до парламентів країн ЄС, із закликом визнати війну російської федерації в Україні геноцидом українців. Ми вдячні Естонії та Латвії, які вже ухвалили такі рішення і прошу щоби ви почали такі дискусії у своїх парламентах».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що нинішня війна - не лише проти України, а й проти вільного світу: «Ми українці стоїмо на передовій оборони західної цивілізації і тому нам прикро усвідомлювати, що деякі країни ухвалили рішення нам не допомагати. Нам боляче, що Угорщина вирішила не допомогати нам боротися за виживання. Дуже сподіваюся, що додаткові дискусії будуть проведені і ця позиція зміниться».

Голова Комітету переконана, що найбільшою гуманітарної допомогою для України сьогодні є надання зброї: «Хочу подякувати всім тим державам, які передають нам озброєння, дозволяють це робити через свої території. Для України - це єдиний спосіб зберегти своє існування - мати чим захищатися, щоби вигнати ворога з нашої землі». Вона також додала, що вдячна за санкції, які Захід уже запровадив проти рф, але на сьогодні є надто багато дірок у санкційному режимі, якими користується російська федерація: «росія використовує ці лазівки для того, щоби обходити санкції, щоби далі отримувати фінансові вливання з Європи і щоби вести терористичні дії на теренах України. Не просто бойові дії, відповідно до правил і звичаїв війни, а з порушенням усіх можливих конвенцій, скоюючи геноцид проти українського народу». Голова Комітету закликала вжити заходів, щоби ці лазівки у санкціях проти рф закрити.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що не бачить можливості для України бути нейтральною поряд із таким сусідом як російська федерація: «Якщо ми сьогодні ухвалимо рішення про нейтральність - це означатиме для нас рабство завтра. Нас перетворять на якийсь південний округ рф і в нас не буде свого майбутнього. Ми були позаблоковою країною у 2014-му році, коли росія анексувала Крим та напала на Україну. І це не дало нам ніякого захисту. Наполягання на нашому без’ядерному статусі - це смішно. Ми є без’ядерною країною. Ми віддали свій третій ядерний потенціал у світі у 1994 році і, на жаль, Будапештський меморандум виявився фіґовим листком, який жодним чином не запобіг жахам війни в Україні».

Голова Комітету також попросила активізувати зусилля у наданні гуманітарної допомоги внутрішньопереміщеним громадянам України: «Ми звертаємось до країн усієї Європи, щоби продовжувати збирати гуманітарні вантажі, щоби забезпечувати людей найнеобхіднішим. Бо, на жаль, все більше і більше територій потребують цієї допомоги в Україні».

Вона також попросила представників Польщі, Угорщини, Словаччини та Чехії стати адвокатами в ухваленні рішення надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС: «Я розумію, як багато треба зробити, щоби таке рішення стало можливим. Я прошу кожного з вас стати адвокатами такого рішення на всіх рівнях. І на виконавчому рівні, на парламентському рівні, і на суспільному рівні. Ми розуміємо, яку трансформацію має пройти країна, щоб приєднатися до Європейського Союзу, але для нас це питання не лише добробуту, правил та процедур. Це питання віри в те, що наша боротьба сьогодні має промінь надії, що ми станемо повноправним членом Європейського Союзу».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також запропонувала представникам комітетів з європейських справ Вишеградської четвірки провести двосторонні онлайн зустрічі з членами Комітету з питань інтеграції України до ЄС щоби обговорити виклики та способи підтримки України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13