Дмитро Лубінець повідомив, що він розповів про ситуацію в Україні на сьогодні, як російська армія вдається до бомбардувань, ракетних та артилерійських обстрілів житлових кварталів, знищує цивільну інфраструктуру, лікарні, школи, історичні пам'ятки.

Окремо звернув увагу на ситуацію у Маріуполі, де окупанти не дають вивезти цивільне населення і скидають бомби на місця, де люди переховуються. Як от на драмтеатр, в якому ховалося понад тисячу мирних жителів - жінок, дітей, літніх людей. Гуманітарні коридори не працюють попри те, що в місті й досі знаходиться близько сотні тисяч мирних жителів. І за приблизними підрахунками - понад 25000 загиблих.

Вкотре наголосив, що росія створює геноцид українців і їм байдуже скільки тут проживає представників нацменшин. Не шкодують нікого!

Також розповів про депортації і фільтраційні табори. Зазначив, що за попередніми підрахунками до росії було вивезено понад 600 тис українців, серед них 150 тис дітей! Людей вивозять у депресивні регіони, обіцяючи їм “золоті гори”.

Активні представники нацменшин в окупованих громадах стають одними з перших, кого окупанти беруть у полон. Особливо тих, хто має хоч мінімальний зв’язок з органами влади чи перебував в зоні проведення АТО. У полоні утримують у нелюдських умовах, маленьких камерах, де навіть не можна сісти, з мінімальною кількістю води та їжі.

Голова Комітету зауважив, що у важких умовах наразі знаходиться ромська громада, але ми намагаємось вести комунікацію з представниками місцевого самоврядування, аби ті допомагали ромам.

Однак, повідомив пану Кайрату, що як би важко зараз не було всім українцям - наш народ, як ніколи, об'єднався й об’єднав весь світ. Тому, користуючись нагодою, подякував нашим сусідам - Польщі, Словаччині, Румунії, й навіть Угорщині, попри те, що на державному рівні у нас розбіжності, угорці активно допомагають і приймають у себе українців.

Так, нам важко, але ми будемо битися до кінця. Ми показали всім, що можна ефективно протидіяти “другій армії світу”.

Д.Лубінець запевнив Верховного комісара, що триває робота над законодавчими ініціативами. Зокрема щодо вирішення питань нацменшин. Війна рано чи пізно закінчиться і нам потрібно тримати все на контролі.

І щоб на власні очі пересвідчитися, що зробила з нашими містами РФ та поспілкуватися із жителями звільнених міст у Київській області, запросив Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин відвідати Україну.

А також подякував, що він вболіває за майбутнє України!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21