Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету підтримують розпочату нашою владою роботу щодо підготовки вітчизняного плану відбудови України після завершення війни.

Через збройну агресію країни-окупанта Україна зазнає непоправних втрат найціннішого – людей, а також значних збитків економіки. При цьому постійно триває вимушене переміщення громадян з метою пошуку безпечних місць перебування і прихистку в країні або за кордоном, зупинка виробництва, зростання безробіття та стрімке зниження добробуту населення. З кожним днем спостерігаються нові пошкодження виробничих, соціальних та інфраструктурних об’єктів, житла і неможливо передбачити, які ще руйнування будуть надалі. Такі виклики потребують від органів влади постійного невідкладного реагування у вигляді економічних стимулів та державної підтримки.

Державою наразі зроблено важливі невідкладні заходи для стабілізації економіки в умовах воєнного стану, зокрема прийнято законодавчі зміни для підтримки вітчизняного бізнесу та відновлення економіки (насамперед, у частині зниження податкового навантаження, спрощення і поліпшення податкових правил на період дії воєнного стану), скасовано багато перевірок і дозвільних документів, вжито дії для переходу економіки до першочергового забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян, запущено програму щодо тимчасового переміщення підприємств з постраждалих регіонів (релокація), спрямовану на збереження виробничого і трудового потенціалу, перезапуску наявних дієздатних потужностей і створення нових робочих місць.

Водночас, не менш важливо вже сьогодні серйозно думати про майбутнє нашої країни та відповідно публічно акцентувати бачення влади щодо етапів відновлення України, довгострокових шляхів її розвитку та гармонізації з курсом європейської інтеграції. Зазначене потребує формування чіткої концепції щодо відбудови України і відновлення вітчизняної економіки та розроблення стратегічного плану з реалізації такої концепції. При підготовці таких документів належить врахувати найкращі історичні зразки планів розвитку економік у повоєнний час, опрацювати дослідження щодо трансформації економіки від сировинної до високотехнологічної, залучивши широке коло провідних вітчизняних і міжнародних експертів, громадських діячів, науковців і політиків.

За підсумками засідання Кабінету Міністрів України 9 квітня п.р. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Уряд подав на розгляд Президента України проект указу про створення Фонду відновлення України як консультативно-дорадчого органу при Президентові України, що буде забезпечувати координацію накопичення фінансових ресурсів для післявоєнного відновлення нашої держави. У рамках зазначеного Фонду передбачається створення 5 робочих груп, які відповідатимуть за різні напрямки, - від комунікації з міжнародними фінансовими організаціями, комунікації з країнами-партнерами до збору коштів від приватних осіб та великих світових корпорацій і компаній. Поряд з тим, Уряд подав на розгляд Главі держави проект указу про створення Національної ради з відновлення країни, яка займатиметься розробкою Плану післявоєнного відновлення та розвитку України. Зазначено, що такий План передбачатиме не лише конкретні кроки з відновлення та розбудови інфраструктури й житла, але й структурну модернізацію та перезапуск економіки на основі європейських стандартів і правил.

При цьому Прем’єр-міністр України наголосив, що «Україна прагне в ЄС. Україна має бути військово та економічно сильною. Українська соціальна політика має відповідати найкращим світовим стандартам. Українська економіка має бути новітньою та конкурентоздатною. Українці мають повертатися додому із закордону – тому що тут кращі умови для життя. Такі основні цілі ми ставимо для України після завершення війни».

Слід також звернути увагу, що починаючи з березня п.р. в інтернет-виданнях з’явилося чимало публікацій з нарисами на цю тему, включаючи аналіз світового досвіду відновлення країн у післявоєнний період.

Наприклад, групою незалежних міжнародних і вітчизняних експертів викладено своє бачення плану відбудови України /розміщено на сайті «Економічна правда» за посиланням: https://www.epravda.com.ua/publications/2022/04/11/685537/, що відкриває унікальну можливість модернізувати країну та убезпечити її майбутнє. Авторами цього дослідження зазначено, що воно базується на досвіді повоєнного відновлення (план Маршалла, об’єднання Німеччини, реконструкція Іраку, Афганістану) та досвіді відновлення після стихійних лих, проте більш конкретні кроки з відновлення можуть бути розроблені тоді, коли буде більше інформації про результати війни. Варто відмітити вказані у цьому дослідженні ключові принципи міжнародної допомоги для відбудови України:

Україна рухається до вступу до Євросоюзу (тобто в рамках програми Україна має відбудовувати свої інституції та інфраструктуру таким чином, щоб стати повноправним членом ЄС);

Україна є "власником" програми реконструкції (відбудова має проводиться в інтересах України та її громадян, а не донорів);

допомога в надходженні іноземного капіталу і технологій (відбудова виробничих потужностей, житла, шкіл, лікарень має відбуватися з урахуванням передових технологій);

допомога має переважно надаватися у вигляді грантів, а не кредитів (нерозумно навантажувати зруйновану війною країну додатковими боргами);

відбудова має виходити з принципу майбутнього без вуглецевого сліду (відбудову потрібно проводити з використанням новітніх технологій, з мінімальною залежністю від викопного палива, проекти будівель чи інфраструктури мають враховувати енергоефективність).

Необхідно зауважити, що шляхи відновлення країн у повоєнний період є різними, при підготовці плану відбудови України їх потрібно зважено використовувати з урахуванням економічних, геополітичних, соціальних і культурних особливостей України та сучасного світового розвитку. Разом з тим, є низка інструментів, спільних для всіх успішно відновлених після війни країн та які доцільно застосовувати: значне залучення зовнішніх фінансових ресурсів, лібералізація економіки, створення державою великої кількості робочих місць, орієнтація економіки на новітні технології та експорт, чіткий контроль використання коштів міжнародної фінансової допомоги, заощадливе і ефективне використання бюджетних коштів.

Комітет з питань бюджету в межах компетенції налаштований активно долучатися до відповідної спільної роботи, включаючи за необхідності підготовку необхідних змін до бюджетного законодавства.

Перші кроки для відбудови України вже започатковано. Рухаємося далі! Переможемо і відбудуємо нашу країну!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45