За результатами розгляду народні депутати прийняли в цілому:

- Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні", реєстр. №7276.

Постановою визнано геноцидом Українського народу дії Збройних сил, політичного і військового керівництва Росії під час збройної агресії проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, а також доручено Спікеру спрямували цю заяву ВРУ до ООН, Європарламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, урядів та парламентів іноземних держав. Генпрокуратура, МЗС та Мінюст повинні документувати усі факти вчинення геноциду Українського народу, злочинів проти людяності, воєнних злочинів, інших тяжких злочинів та ініціювати притягнення винних до відповідальності.

 

- Проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Міжнародного олімпійського комітету та керівних органів міжнародних спортивних федерацій щодо рекомендації про заборону участі спортсменів Російської Федерації і Республіки Білорусь у міжнародних змаганнях та виключення громадян Російської Федерації і Республіки Білорусь з керівних органів цих організацій, реєстр. №7281.

Верховна Рада Постановою звернулась до Міжнародного Олімпійського Комітету та керівних органів міжнародних спортивних федерацій з пропозиціями заборонити участь спортсменів, суддів тренерів РФ і Білорусі у міжнародних змаганнях, зупинити членство цих країн-агресорів в організаціях, виключити громадян з керівних органів, а тих хто підтримав агресії - дискваліфікувати пожиттєво.

 

- Проект Постанови про Заяву Верховної Ради України про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і засобів масової інформації під час дії воєнного стану, реєстр. №7266.

Постановою затверджено заяву про цінність свободи слова, гарантії діяльності журналістів і ЗМІ під час дії воєнного стану, а також доручено Голові Верховної Ради направити її правоохоронним органам, Нацраді з питань телебачення і радіомовлення та іншим органам, установам та організаціям у цій сфері.

 

- Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти", реєстр. №7244.

Законом внесено комплексні зміни до Закону "Про правовий статус осіб, зниклих безвісти" у зв’язку із реаліями та практикою поточної війни, зокрема, щодо створення і діяльності органу - Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, функціонування відповідного Реєстру таких осіб, уточнення їх правового статусу, обліку та розшуку, а також соціального захисту їх близьких родичів та членів сім’ї.

 

- Проект Закону про внесення змін до пункту 3-8 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України, реєстр. №7246;

Законом наділено Міністра фінансів повноваженням залучати за рішенням Уряду гранти на бюджетну підтримку від іноземних держав, іноземних фінустанов і МФО та вносити зміни до міжнародних договорів України, а також дозволити Уряду спрямувати  залишки на 1.04.22 спецфонду внесків на регулювання НКРЕКП на заходи у сфері оборони. Крім цього, суб’єктам грального бізнесу дозволено на період воєнного стану перейти на спрощену модель оподаткування і сплачувати 2% з виручки замість податку з доходу (GGR) та податку на прибуток.

 

- Закон «Про державну охорону» з пропозиціями Президента України, реєстр. №7179;

Законом враховано пропозиції Президента щодо переліку осіб, яким у разі наявності загрози життю чи здоров’ю може надаватись державна охорона за рішенням Президента України, прийнятим за поданням посадових осіб, уповноважених виступати від імені відповідних державних органів, або за поданням начальника Управління державної охорони України, а також уточнено обмеження, порядок відбору та вимоги для проходження служби в УДО.

 

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану, реєстр. №7201.

Законом змінено порядок визначення середньомісячного доходу громадян (строк скорочується до 1 кварталу), розширено повноваження військових адміністрацій в частині організації надання соціальних послуг, уповноважено обласні (міські) держадміністрації та виконавчі органи місцевих рад визначати особливості надання соц.послуг, врегульовано екстрене (кризове) надання соц.послуг (консультування, притулок, догляд, проживання, натуральна допомога, перевезення тощо) у разі наявності загрози життю чи здоров’ю та введення надзвичайного/воєнного стану.

 

- Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про розвідку", реєстр. №7240-1.

Законом збільшено бойові і спеціальні спроможності військової розвідки шляхом дозволу особам, які мають громадянство (підданство) іноземної держави, або особам без громадянства бути прийнятими на військову службу до розвідувального органу Міноборони.

 

Проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян, №7272.

Законом звільнено від призову на військову службу під час мобілізації учнів і викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

 

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо окремих питань проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства, реєстр. №7242.

Законом визначено строки військової служби для іноземців та осіб без громадянства за контрактом (3 роки для рядових, 3-5 р. - сержантів/старшин) та з моменту мобілізації та введення воєнного стану, дозволено їм припиняти контракт за власним бажанням.

 

Закон "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність та особливостей застосування запобіжних заходів за вчинення злочинів проти основ національної та громадської безпеки" з пропозиціями Президента України, реєстр. №7186.

Законом враховано пропозиції Президента щодо уточнення складу злочину та підслідності при запровадженні покарання ув’язненням до 12 років з конфіскацією за колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору, будь-яку співпрацю з такою державою, її окупаційною адміністрацією, збройними формуваннями на шкоду Україні.

 

- Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, реєстр. №7245.

Законом уповноважено здійснювати заходи по притягненню до адміністративної відповідальності за невиконання законних вимог або перешкоджання діяльності Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та представників секретаріату цього Уповноваженого.

 

- Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення кримінального провадження в умовах воєнного, надзвичайного стану, реєстр. №7183.

Законом удосконалено порядок здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, зокрема, надано можливість Генпрокурору, керівнику обласної прокуратури, їхнім першим заступникам і заступникам своєю постановою доручати здійснення досудового розслідування іншим органам досудового розслідування за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють функціонування відповідного органу досудового розслідування; визначили порядок участі та залучення захисника і перекладача до проведення окремої процесуальної дії; закріплено гарантії поновлення процесуальних строків; виключено обмеження щодо проведення слідчих (розшукових) дій у нічний час та визначити правила фіксації ходу і результатів провадження у випадку неможливості забезпечення в них участі понятих; надано можливість зупиняти досудове розслідування після повідомлення особі про підозру за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють подальше проведення досудового розслідування; унормовано питання зупинення судового провадження у разі призову/мобілізації обвинуваченого; закріплено гарантії здійснення дистанційного судового провадження, коли обвинувачений перебуває поза межами приміщення суду тощо.

 

- Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, реєстр. №5158.

Законом удосконалено добір та підготовку прокурорів, надано можливість здобуття безпосередньо в прокуратурі необхідного стажу роботи як умови для призначення на посаду прокурора окружної прокуратури, встановлено дві стадії спеціальної підготовки: в Тренінговому центрі прокурорів та під час стажування на новоствореній посаді прокурора-стажиста; передбачили судове оскарження негативного рішення про недопущення до спеціальної підготовки або відмову в зарахування до резерву, надано право Офісу Генерального прокурора призначати виконувача обов’язків голови КДКП до моменту обрання голови органу, що здійснює дисциплінарне провадження.

 

- Проект Закону про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України, реєстр. №7214.

Законом визнано РФ державою-терористом, що вчиняє геноцид Українського народу, масові вбивства, міжнародні злочини в Україні, запроваджено заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України, використовувати латинські літери Z, V, а також офіційну символіку та емблеми збройних сил РФ та її органів на будь-яких рекламних, транспортних засобах, друкованих матеріалах, одязі, у місцях проведення масових заходів, в матеріалах будь-якої агітації, рекламі, ЗМІ, Інтернеті, соцмережах, творах (крім із засудженням цього режиму).

 

- Проект Закону про внесення змін до статті 30-1 Закону України „Про охорону дитинства” щодо представництва деяких дітей під час ведення в Україні воєнного стану, реєстр. №7200.

Законом встановлено, що під час дії воєнного стану представниками евакуйованих до цілодобових закладів дітей до їх повернення в Україну або до моменту возз’єднання із сім’ями є керівники або уповноважені працівники цих закладів або особи, призначені органом опіки та піклування за місцем розташування закладу, проте ці особи не матимуть повноважень щодо житлових, майнових прав, згоди на усиновлення та зміну громадянства дитини.

 

- Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу, реєстр. №6354.

Законом продовжено строк трансформації освітньої мережі та санаторних шкіл з 1 липня 2022 до 1 липня 2025 року.

 

За основу прийнято законопроекти:

 

- про внесення змін до деяких законів України щодо заходу із запобігання загрозам національної безпеки - позбавлення осіб державних нагород, №6163.

Законопроектом пропонується порядок позбавлення Президентом України державних нагород осіб у разі засудження нагородженого за тяжкий чи особливо тяжкий злочин за поданням суду, а також за поданням ВРУ чи РНБО якщо нагороджений популяризував/пропагував державу-агресора, виправдовував чи заперечував збройну агресію РФ, анексію території, порушення територіальної цілісності, суверенітету України або брав участь у цій агресії чи окупаційних силах/адміністраціях.

 

- про державну реєстрацію геномної інформації людини, реєстр. № 4265.

Законопроектом пропонується визначити правові засади створення та функціонування обліку геномної інформації людини в Україні, врегулювати процеси її відбору, оброблення, державної реєстрації, використання, збереження, в т.ч. в електронній формі, що прискорить розшук зниклих безвісти, ідентифікацію невпізнаних осіб та військовополонених, встановленню потенційних злочинців, а також сприятиме профілактики кримінальних правопорушень.

 

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реінтеграції та відновлення прав дитини, реєстр. №7231.

Законопроектом пропонується розширити підстави встановлення статусу постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів дитини, в т.ч. якщо вона осиротіла чи була розлучена з сім'єю, позбавлена даху, була змушена покинути своє місце проживання, а також впровадити заходи з реінтеграції та відновлення прав дитини: надання пільг, переваг та соціальних гарантій, які необхідні для забезпечення гідних умов життя, а також створити Єдиний державний реєстр дітей, які потребують реінтеграції та поновлення своїх прав, із внесенням до нього постраждалих у зв’язку з внутрішнім переміщенням дітей.

 

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей, реєстр. №7087.

Законопроектом пропонується розмежувати повноваження центральних та місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування та територіальних громад у сфері охорони дитинства та захисту прав дитини у зв’язку із утворенням Державної служби України у справах дітей.

 

- про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з трансплантації анатомічних матеріалів людині), реєстр. №5610.

Законопроектом пропонується звільнити від ПДВ операції трансплантації анатомічних матеріалів людині, в т.ч. стовбурових клітин, послуг з вилучення анатомічних матеріалів у живих донорів, у донора-трупа, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів, виготовлення біоімплантатів, доступу до інформаційних систем і реєстрів у сфері трансплантації, консервування, клінічного застосування біологічних зразків, препаратів пуповинної крові тощо.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45