ЄВРОПА

Європейська народна партія (European People’s Party, EPP) - найбільше об’єднання у Європарламенті - закликає негайного надати Україні статус кандидата на членство у ЄС.

12 квітня на своїй сторінці у Twitter партія аргументувала це твердження тим, що Україна «кров’ю підписала членство в ЄС» і що забезпечення політичного захисту, до якого «входить негайне надання статусу кандидата», є обов’язком Союзу «для вшанування українців, які віддали за це своє життя».

 НІМЕЧЧИНА

Маркус Фабер, член Вільної демократичної партії Німеччини (Freie Demokratische Partei; FDP), повідомив на своїй сторінці у Twitter, що його країна відтепер оперативно постачатиме Україні важке озброєння, відповідно до рішення парламентської коаліції від 13 квітня.

Пан Фабер визнає, що постачання бойових технічних засобів «буде логістично складним і часомістким завданням», а втім він радий констатувати той факт, що Німеччина «нарешті почала діяти».

 

 ЛИТВА

12 квітня депутати литовського парламенту одностайно ухвалили резолюцію, яка закликає міжнародне співтовариство засудити агресію та військові злочини, вчинені Росією в Україні, та кваліфікувати їх як геноцид українського народу.

Резолюція закликає міжнародне співтовариство задокументувати воєнні злочини російської федерації і створити спеціальний міжнародний кримінальний трибунал. Литовські депутати також звернулися до міжнародних організацій та парламентів із пропозицією закликати їхні уряди посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну допомогу для України.

Спікерка парламенту Вікторія Чміліте-Нільсен, яка презентувала резолюцію, сказала, що історія російської агресії – то є «страшкий, кривавий літопис, що розриває серце», з яким ніхто не очікував зіткнутися у своєму житті.

 ЕСТОНІЯ

13 квітня президент України Володимир Зеленський виступив з промовою перед парламентом ще однієї балтійської країни. Він звернувся до Рійгікогу Естонії, закликаючи парламентарів знайти інструменти впливу на Росію на рівні ЄС.

Головні тези промови Президента:

-   Російський реваншизм знищив усе хороше, що десятиліттями працювало на мир у Європі.

-   Від архітектури глобальної безпеки залишилися лише фрагменти. Усі міжнародні інституції, які мають підтримувати мир, зараз не в змозі зупинити агресію Росії.

-   Немає такого злочину, якого б не скоїли російські солдати за 49 днів цього вторгнення. Вони вже використовують фосфорні бомби та інші боєприпаси, заборонені міжнародним правом. Вперше за багато, багато років доводиться ставитися серйозно до загрози застосування Росією хімічної чи навіть ядерної зброї.

-   З одного боку, Росія користується своїми привілеями в міжнародних структурах, зокрема в Раді Безпеки ООН, а з іншого боку, її керівництво абсолютно не вірить, що Європа здатна притягнути Росію до відповідальності.

-   Україна завжди буде вдячна Естонії за принципову підтримку. Естонія була однією з перших країн, що надали Україні необхідну оборонну допомогу та відмовилися від імпорту російських енергоресурсів. Естонія також підтримує вступ України до ЄС, а багатолюдний мітинг у Таллінні 26 лютого – це ще одна чудова сторінка спільної естонської та української історії.

-   Проте нам усім потрібно зробити набагато більше, щоб зупинити те зло, яке може поглинути Європу. Естонія має допомогти ЄС виробити такі інструменти тиску на Росію, які могли би покласти край витоку людей з України і повернути всіх вимушених біженців додому.

-   Треба ставитися до санкційної політики проти Російської Федерації ще серйозніше. Нарешті має бути запроваджене повне блокування російських банків.

-   Радо запрошуємо естонських спеціалістів долучитися до роботи спільної групи, створеної для розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні, а також взяти участь у повоєнній відбудові країни.

 ПОЛЬЩА

12 квітня сенат Польщі ухвалив проєкт закону, що передбачає звільнення від кримінальної відповідальності польських добровольців, які захищають свободу та незалежність України.

Відповідно до чинного законодавства, громадянин Польщі може вступити до лав іноземних збройних сил лише за згодою міністра внутрішніх справ або міністра національної оборони, якщо йдеться про колишніх професійних військовослужбовців. За приєднання до іноземної армії без такої згоди передбачається кримінальна відповідальність. У законопроєкті Сенату зазначається, що ці положення не поширюватимуться на добровольців у підрозділах Збройних сил України, які визнані польською владою.

 США

Члени Комітету з питань розвідки у Сенаті США наполягають на тому, щоб адміністрація Байдена покращила інформаційний обмін з Україною.

11 квітня група сенаторів, до якої увійшли Марко Рубіо, Річард Берра, Джеймс Е. Ріш, Сьюзен Коллінз, Рой Блант, Том Коттон, Джон Корнін та Бен Сассе, написала директорці Національної розвідки Евріл Д. Гейнс листа, в якому підкреслила необхідність активно передавати українській владі інформацію, отриману з розвідувальних даних США, щодо військових планів Росії та розміщення її ресурсів.

Сенатори вважають, що надання більшої кількості розвідувальних даних допоможе українцям «захистити, утримати та повернути кожний сантиметр території суверенної України, зокрема Крим і Донбас», – саме про це йдеться у листі.

На церемонії вручення Нагороди Конгресу, яка відбулася 12 квітня, сенатора Мітча Макконнела запитали про загарбницьку війну Росії в Україні. Він висловив свою думку про те, що США і надалі повинні надавати якомога більше допомоги Україні, допоки конфлікт не буде вичерпано, щоб українці «добре розуміли, що ми [США] активно залучені до цього та докладаємо зусиль для того, щоб Україна перемогла». Макконнелл також вважає, що адміністрація Байдена та Трампа недооцінили загрозу з боку Росії.

 ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Як повідомляє Sky News, цього тижня в уряді Великобританії відбулося обговорення щодо повернення парламенту, який зараз перебуває на канікулах у зв’язку з великодніми святами, до роботи з метою термінового розгляду заяв про застосування Росією в Україні хімічної зброї.

Однак наразі достеменно невідомо, чи вдасться викликати депутатів до парламенту під час канікул, оскільки досі не вирішене питання штрафних санкцій за проведення вечірок у період карантину впливає на можливість термінового скликання парламенту.

 ГРУЗІЯ

13 квітня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі на своїй сторінці у Facebook повідомив, що вирішив прийняти запрошення свого українського колеги Руслана Стефанчука відвідати Київську область.

Протягом останніх кількох днів він вів інтенсивні та дружні перемовини з Головою Верховної Ради як щодо російської агресії, що триває в Україні, так і стосовно «вирішення всіх непорозумінь» у грузино-українських відносинах. Обидва парламентарі тепер мають намір детальніше обговорити деталі візиту Папуашвілі.

 НОВА ЗЕЛАНДІЯ

13 квітня член Палати представників Нової Зеландії Саймон О’Коннор запропонував запросити президента України Володимира Зеленського виступити у парламенті. За словами пана О’Коннора, він зробив це після зустріч із українцями зі свого виборчого округу, на якій йшлося про вторгнення Росії та зусилля міжнародної спільноти у наданні допомоги Україні.

Цю пропозицію обговорюватиме Бізнесовий комітет – група депутатів від усіх партій, яка вирішує такі питання у новозеландському парламенті.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21