«ОБ’ЄДНАНІ ДЛЯ УКРАЇНИ»  (U4U)

За словами Андрюса Кубілюса, депутата Європарламенту та голови парламентської мережі «Об’єднані для України», загалом 35 депутатів з 11 країн на знак солідарності з Україною відвідали Київ та прилеглі до нього райони, звільнені від окупантів.

9 квітня, під час спільного брифінгу з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, Кубілюс зазначив, що війну Росії проти України можна назвати війною, розв’язаною кремлівським неонацистським режимом і що українці зараз б’ються за свободу всього світу.

Члени U4U також підписали Декларацію єдності європейської України, визначивши шість пріоритетних напрямків підтримки України, а саме:

  • постачання зброї та військова підтримка
  • гуманітарна допомога
  • санкції проти Росії
  • повоєнне відновлення та «План Маршалла» для України
  • Інтеграція України до ЄС
  • Міжнародний трибунал за воєнні злочини та злочини агресії

 

 ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

 

Тобіас Елвуд, голова Спеціального комітету оборони у британському парламенті, прокоментував візит прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона до Києва. Він зазначив, що це був «потужний сигнал безпосередньо Путіну, щоб дати йому зрозуміти, що нас [Велику Британію] не залякати». Окрім того, пан Еллвуд розкритикував структуру НАТО, зокрема, її «внутрішні обмеження», які змушують такі країни, як Великобританія, Польща та Словаччина діяти окремо від воєнного блоку та пропонувати Україні більшу військову підтримку.

Елвуд вважає, що «те, що відбувається в Україні, безпосередньо стосується безпеки Європи», і нагадує, що «закликав НАТО направити свої війська [до України] ще до [російського] вторгнення». Парламентар гадає, що нині ця організація, ймовірно, шкодує про свою відмову вжити заходів.

США

 

В інтерв’ю CNN конгресменка Ліз Чейні говорила про ракетний удар, завданий по залізничному вокзалу у Краматорську. На її думку, це «є актом геноциду», тож пані Чейні закликала Європу «визнати той факт», що світ зіткнувся з «кампанією геноциду», «фінансованою» власне самими європейцями.

Чейні сказала, що визнає, що у разі запровадження країнами Західної Європи ембарго  на російські нафту і газ на кшталт американських санкцій це означатиме серйозні економічні наслідки для цих країн, проте вона додала, що «їм все одно потрібно буде це зробити».

 

ФІНЛЯНДІЯ

Президент України Володимир Зеленський звернувся до Едускунту – парламенту Фінляндії – у форматі відеоконференції.

Головні тези його промови:

·       Росія кинула на захоплення України усі боєздатні сили своєї армії, з усієї їхньої території аж до Далекого Сходу. Зараз вона шукає найманців по всьому світі, направляє бойовиків з різних терористичних угруповань і так званих «приватних армій». Але ані досвідчені вбивці, ані зовсім юні хлопчики 2003-2004 років народження не могли адекватно пояснити, для чого їм ця війна проти України.

·       Хоча серед російських окупантів були й ті, хто робив усе, щоб не воювати, але більшість їхньої армії продовжує цю війну, незрозуміло за що.

·       Ви всі дізналися, що наробили російські військові у нашому місті Буча. Але вони й досі роблять такі «Бучі» щодня й в інших містах України. І якщо російська армія отримає наказ вдертися на землю Фінляндії, вони зроблять з нею те саме – країна вже бачила в своїй історії жорстокість і абсурдність російського вторгнення.

·       Війна Росії проти України зараз вирішує долю всіх, хто має спільний кордон з Росією.

·       Розуміння того, що не можна заплющувати очі на розширення тиранії, притаманне передусім невеликим державам. Проте такого розуміння бракує деяким державам-лідерам. Україні ще й досі доводиться щодня переконувати сильних світу цього запровадити санкції проти Росії та надати необхідну військову допомогу.

·       Ми щиро дякуємо Фінляндії за те, що вона одразу прийшла на допомогу Україні, проявила принциповість у санкційних питаннях та припинила працювати на російському ринку. Але Фінляндія може проявити ще більше лідерства, як на рівні ЄС, так і в двосторонніх відносинах з державами Європи.

·       Коли російська тиранія програє у війні проти України, це стане одним із найбільших внесків у безпеку Європи за довгі десятки років.

·       Якщо Росія використовує енергоносії ще й для фінансування агресії, то це має стати додатковим важливим стимулом відмовитися від російського вугілля, газу та нафти.

·       Дискутувати про економіку з Росією можна буде лише в тому випадку, якщо вона відновить чинність Гельсінськіх угод.

 ПІВДЕННА КОРЕЯ

Чергова промова президента України була адресована депутатам Південної Кореї. Її основні моменти викладені нижче:

·       Росія змушує свій народ жити в тотальній безпросвітній бідності. У країні немає навіть базових гарантій прав людини. Це одна з причин, чому росіяни так охоче вступають до збройних сил і масово грабують українські населені пункти.

·       Це війна Росії не просто заради підкорення України, Росія  хоче знищити незалежність, те, що робить українців окремою нацією. А якщо Україна програє, російські війська підуть далі в Європу, далі в Азію.

·       Те, що зараз відбувається в Україні, можна було побачити у Кореї у 20 столітті. Тоді країні вдалося вистояти та зберегти свою ідентичність, не в останню чергу завдяки тому, що світ їй допоміг.

·       Україна також хоче, щоб світ їй допоміг, тому що немає й не може бути надії, що Росія сама зупиниться, її можна тільки змусити шукати миру.

·       Ми щиро вдячні за те, що Корея вступила до антивоєнної коаліції. Вона могла б переглянути звичайні правила постачання зброї та надати вкрай необхідну військову допомогу Україні, зокрема бронетехніку, зенітну, протитанкову та протикорабельну зброю.

·       Корею також запрошують долучитися до зусиль із відбудови України після війни.

МОЛДОВА

Парламент Молдови у відповідь на агресію Росії в Україні проголосував за заборону Георгіївської стрічки – військового символу російського патріотизму.

Незважаючи на бойкот з боку опозиційних партій, які здебільшого складаються з проросійських соціалістів і комуністів, законодавцям, які представляють прозахідну партію президентки Молдови Майї Санду, вдалося схвалити цей закон. Думітру Алайба, член партії «Дія та солідарність» (PAS), каже, що стрічка символізує «жахливі злочини, скоєні проти безневинних людей», і що «солдати агресора носять цю стрічку, коли вбивають мирних мешканців».

Згідно з новим законом, на будь-кого, хто виготовляє, носить або демонструє смугасту чорно-помаранчеву стрічку, чекає штраф у розмірі щонайменше 900 леїв (49 доларів США), або 69 годин громадських робіт.

ГРУЗІЯ

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі назвав запрошення свого українського колеги відвідати міста Буча та Ірпінь «недоречним» у світлі нібито нездатності України «повністю зрозуміти безумовну підтримку, яку грузинський народ та уряд надають Україні та її народу».

Папуашвілі висловив невдоволення, зокрема, «вимогою відкриття другого військового фронту в Грузії, необґрунтованими дипломатичними демаршами, необґрунтованими звинуваченнями у контрабанді або звинуваченням Грузії у використанні тяжкого становища українців».

Раніше спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук офіційно запросив голів парламентів усього світу приїхати до Київської області та відвідати міста, де російські військові вбили десятки мирних жителів. Відповідаючи на претензії Папуашвілі, він подякував за підтримку, яку грузинський народ надає Україні від початку війни.

Водночас Стефанчук нагадав, що Україна також допомагала Грузії під час російської агресії у 2008 році, тож подібні дії не повинні перетворюватися на якесь змагання. Він також висловив розчарування у зв’язку із реакцією грузинського парламентаря на запрошення приїхати до дружньої країни та розділити її горе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21