Українці уже 48-й день відважно боронять свою землю від російських окупантів, які продовжують бомбардувати, обстрілювати міста та вбивати цивільне населення, в тому числі із застосуванням заборонених видів боєприпасів. Міжнародні конвенції щодо ведення війни забороняють застосування окремих видів зброї, крім того застосування такої зброї може бути прирівняне до військових злочинів.

Російські загарбники завдають авіаударів по ключовим об’єктам військової та цивільної інфраструктури, руйнуючи житлові будинки, церкви, школи, лікарні, заправки, аеродроми, військові частини, нафтобази, використовуючи заборонені боєприпаси:

- термобаричні боєприпаси (4 березня 2022 року системи ТОС-1А з термобаричними боєприпасами у бою на Чернігівщині);

- касетні боєприпаси (у житлових районах Харківщини, Донеччини, Дніпропетровщини, де мешкає мирне населення, зокрема 10 квітня 2022 року у місті Харкові використовували реактивні снаряди з касетними боєприпасами для реактивних систем залпового вогню БМ-30 «Смерч»);

- фосфорні боєприпаси (використовувались над житловими районами у містах Рубіжному, Краматорську, Попасна, Гостомелі та Ірпіні);

- гіперзвукова зброя (19 березня 2022 року російські загарбники заявили про перше в історії бойове застосування гіперзвукової ракети «Кинджал» та була використана для знищення українських підземних складів у Івано-Франківській області);

- застосування агресорами 11 квітня 2022 року невідомої отруйної речовини у місті Маріуполі.

Цивілізована Європа має нарешті позбутися залежності від російських і білоруських товарів, що також дає прибуток кремлівському режиму та дозволяє йому продовжувати війну.

На порядку денному мають вирішуватися питання про відключення усіх російських і білоруських банків від міжнародної системи передавання інформації та здійснення платежів SWIFT та щодо поширення санкцій - ембарго на імпорт російської нафти й газу до Євросоюзу та Китаю та застосування вторинних санкцій за порушення ембарго.

За використання російськими загарбниками заборонених боєприпасів у житлових районах міст України, де мешкає мирне населення, та застосування невідомої отруйної речовини необхідно запровадити посилені санкції на підприємства росії та білорусі щодо транспортування:

- продуктів нафтопереробки, а також титану, алюмінію, міді, нікелю, паладію та залізної руди;

- фармацевтичної, медичної, сільськогосподарської та харчової продукції, включаючи пшеницю та добрива;

- гуманітарних вантажів російським і білоруським компаніям;

- культурних цінностей, що надаються у тимчасове користування російським і білоруським компаніям.

Економічні наслідки санкцій мають бути пропорційними втратам, які російські загарбники завдали Україні внаслідок знищеної інфраструктури.

Руйнування тисяч кілометрів доріг, залізничних станцій, аеропортів та блокування морських портів, призвели до витрат не лише України, а й країн Європи. Наразі з українських портів неможливо здійснювати експортні поставки вантажів до країн Європейського Союзу та інших країн. А створення альтернативних логістичних маршрутів автотранспортом чи залізничним транспортом потребуватиме великих фінансових та часових затрат, а окрім цього, не може бути цілком безпечним у зв’язку із повномасштабною війною на території України.

Ми безмежно вдячні за підтримку Європейського Союзу, а саме ухвалення п'ятого пакету санкцій проти росії, але не зупиняймося!

Необхідно напрацьовувати ще ефективніші пропозиції, які будуть  важливі в майбутньому, для нового пакету санкцій проти росії та білорусі.

Закликаємо дипломатичними зусиллями нарощувати оборонну підтримку України та здійснювати санкційний тиск на росію і білорусь.

Запровадження дієвих санкцій є запорукою ефективного супротиву проти агресора та миру в Україні.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 05:51
23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30