11 квітня 2022 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув низку законопроектів у сфері захисту прав дітей.

На початку засідання заступник голови Комітету, голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини Павло Сушко поінформував про діяльність Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, до якого, зокрема, увійшли народні депутати (Павло Сушко та Тетяна Скрипка - від Комітету).

Першочерговим завданням Штабу є координація  діяльності центральних та місцевих органів влади з дотримання прав та інтересів дітей в умовах воєнного стану, забезпечення безпеки життя та здоров’я дітей. Співголови Координаційного штабу - Міністр соціальної політики України та Радник - Уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

Заступник голови Комітету зазначив, що в сучасних реаліях гостро постало питання узгодження дій між всіма гілками влади під час здійснення заходів з евакуації, особливо за кордон, як дитячих закладів, де постійно проживають діти – сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, що залишилися без батьківської опіки (які не мають відповідного статусу, але перебували в закладах цілодобово), так і окремих дітей (груп дітей) цієї категорії.

У цьому контексті Комітет обговорив і рекомендував Парламенту ухвалити за основу та в цілому в редакції Комітету проект Закону щодо представництва деяких дітей під час дії в Україні воєнного стану (реєстр. № 7200). Комітет підтримує ідею законопроекту - наділення певних осіб деякими повноваженнями законних представників дітей, які зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, на час їхнього перебування за межами України із працівниками відповідних закладів. Водночас, згідно із висновком Комітету, законопроект потребує техніко-юридичних правок.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дітей у зв’язку з утворенням Державної служби України у справах дітей (реєстр. № 7087).

Комітет підтримав у другому читанні проєкт Закону про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну (реєстр. № 7214). Окрім пропозицій народних депутатів, до другого читання у ньому було враховано зауваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та ПАТ «Укрпошта».

Учасники засідання одноголосно проголосували за проект Постанови про здійснюваний Російською Федерацією геноцид української нації (реєстр. № 7250).

Російське збройне вторгнення в Україну супроводжується численними воєнними злочинами російських окупантів, зокрема зафіксовані масові катування і вбивства цивільного населення, руйнування житлових та громадських будівель у населених пунктах, інфраструктури життєзабезпечення, позбавлення доступу людей до їжі, води, медичної допомоги, будь-яких засобів до існування та можливості залишити зону бойових тощо.

Такі дії є жахливим злочином проти людяності і потребують негайної реакції українського парламенту, тому Комітет рекомендує ухвалити цю Постанову за основу та в цілому.

У «різному» розглянули та підтримали пропозицію народної депутатки Софії Федини включити до порядку денного наступних засідань Комітету питання щодо ситуації з технічним припиненням Концерном РРТ мовлення трьох телевізійних каналів («Еспресо», «5 канал», «Прямий»). Комітет планує запросити та заслухати представників каналів, Концерну РРТ, оператора цифрової багатоканальної телемережі «Зеонбуд», Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, РНБО, Міністерства культури та інформаційної політики України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51