Понад місяць Україна бореться за своє існування як на військовому фронті з державою-агресором, так і на економічному фронті з усіма проблемами та викликами, які привнесла війна.

На думку  експертів, загальні втрати, спричинені війною, за попередніми підрахунками, у найближчі роки перевищать 1 трлн. доларів, а падіння ВВП цьогоріч очікується мінімум на 35%. На відновлення ж економіки України знадобиться щонайменше 3-4 роки.

Наразі одним із найболючіших питань для економіки країни є те, що Україна не має можливості здійснювати експорт продукції, який відіграє ключову роль у економіці держави, адже левова частка державного бюджету – надходження від експорту металу та зернових. Чорне море, через яке здійснюється майже вся міжнародна торгівля, заміноване окупантами, а порти блокуються російськими кораблями. На розмінування та відновлення логістичного шляху може піти до року і у цьому питанні нам не впоратись без допомоги світової спільноти.  Україна є одним з ключових експортерів зерна в країни світу і питання відновлення експорту болюче не лише для нас, а і для країн Африки та Близького Сходу.

Як заявив Президент України Володимир Зеленський: «Економіка - це також фронт, на якому ми боремося за нашу свободу, за нашу державу і за наших людей, тому потрібно шукати шляхи, щоб постійно адаптуватися до наявних обставин. Зараз потрібно бути максимально креативним і сміливим у вирішенні економічних питань».

І наразі держава  активно співпрацює з вітчизняним бізнесом заради виправлення ситуації, у якій опинилась країна. Підприємці вже зараз мають можливість перейти на єдиний податок 2% з обороту. На це покращення умов ведення бізнесу дуже позитивно відреагували підприємці та вже зараз зареєстровано більш ніж 150 тисяч суб’єктів господарювання, які бажають працювати за цією системою.

Також, була запроваджена програма «Доступні кредити «5-7-9%», за якою бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%. І вже маємо гарні результати – підприємці активно працюють там, де це безпечно, міста, підконтрольні Україні, оживають та повертаються до звичного життя.

Починають свою роботу і окремі металургійні підприємства України, що є позитивним сигналом для крупного бізнесу.

Наразі  на розгляді у Президента перебуває проект Указу про створення Фонду відновлення України, який працюватиме як консультаційний орган при Президентові і складатиметься з п’яти робочих груп. Фонд забезпечуватиме координацію накопичення фінансових ресурсів для післявоєнного відновлення України.

Також очікує на схвалення Президентом проект Указу про створення Національної ради з відновлення країни, яка буде займатись розробкою плану післявоєнного відновлення та розвитку нашої країни, який крім конкретних кроків з відновлення та розбудови інфраструктури й житла міститиме також "структурну модернізацію та перезапуск економіки на основі європейських стандартів і правил".

У Комітеті з питань економічного розвитку вітають будь-які кроки усіх гілок державної влади, направлені на стабілізацію економіки країни та швидке налаштування на роботу у нових умовах, а також зазначають, що, крім напрацювання своїх заходів з допомоги вітчизняному бізнесу, готові на любому етапі долучитись до роботи у складі спільних робочих груп для координації подальшої роботи над переведенням української економіки на продуктивне функціонування в умовах воєнного та повоєнного стану.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51