Вражений практично щоденними повідомленнями про звірства, вчинені російськими збройними силами в Україні, Європейський Союз врешті прийняв рішення про введення п’ятого пакету економічних та персональних санкцій проти Росії.

Узгоджений пакет включає низку заходів, покликаних посилити тиск на російський уряд і економіку, а також обмежити ресурси Кремля для продовження військової агресії Російської Федерації, серед яких заборона на купівлю, імпорт або передачу вугілля та інших твердих копалин, заборона надання доступу до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором Росії, подальші заборони на експорт, палива для реактивних двигунів та інші високотехнологічні товари (квантові комп'ютери та передові напівпровідники, високотехнологічну електроніку, програмне забезпечення та інше).

Крім того, ЄС прийняв рішення ввести обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних та 18 юридичних осіб, серед яких високопоставлені кремлівські чиновники, олігархи та інші видні бізнесмени, які працюють у ключових секторах економіки, а також пропагандисти, які  систематично розповсюджуючи неправдиву інформацію Кремля про ситуацію в Україні.

Таким чином, санкції ЄС тепер застосовуються до 1091 фізичної особи та 80 організацій з країни-агресора.

 «Мета наших санкцій - зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ та дати зрозуміти особам, які приймають рішення у Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого обходиться.» - заявив Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

«ЄС вимагає, щоб Росія негайно припинила свою військову агресію на території України, негайно та беззастережно вивела всі сили та військову техніку з усієї території України та повністю поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України у її міжнародно визнаних кордонах.» - зазначається на офіційному сайті Ради ЄС та Європейської Союзу.

У Комітеті з питань економічного розвитку підтримують вимоги Європейського Союзу і вдячні за запроваджені санкції, однак зауважують, що ці кроки – занадто м’які у ситуації, що склалася, а їх вплив пролонгований у часі, якого, на жаль, немає ні у України, ні у всієї Європи. Адже, незважаючи на всі діючі санкції,  за поточний рік Росія може отримати від експорту енергоносіїв близько 321 млрд. доларів, що на третину більше минулорічних показників! Лише повне ембарго на російські енергоносії може стати чинником, що допоможе зупинити цю кровопролитну війну, яка кожного дня забирає десятки невинних жертв! У Комітеті закликають лідерів Європейського Союзу – диверсифікуйте поставки, припиніть імпорт російських енергоносіїв і цим ви не лише врятуєте життя мирним українцям, але й убезпечите свої країни від потенційної агресії!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

17 травня 2024 14:15
16 травня 2024 20:05
09 травня 2024 18:10
09 травня 2024 18:07
09 травня 2024 18:04
09 травня 2024 18:01
09 травня 2024 17:58
09 травня 2024 17:55
09 травня 2024 17:53
09 травня 2024 17:51