Секретар Освітнього комітету Верховної Ради України (Наталія Піпа) та група народних депутатів зареєстрували проект Постанови ВРУ зі зверненням до міжнародних організацій та демократичних країн. Вимоги: не визнавати російські дипломи та наукові ступені.

На превеликий жаль, російські дипломи продовжують визнаватися у світі. Росіяни далі беруть участь у науковому співробітництві, поширюють антигуманістичні наративи у наукових колах.

Після всіх воєнних злочинів росії, 81% російських громадян схвалює війну в Україні. Ці люди масово петарпають від російської пропаганди та показують цілковиту відсутність критичного мислення. У цьому випадку взагалі важко говорити про освіту чи наукові розробки.

Освіта і наука, яка толерує вбивства та катування, не може називатися освітою і наукою. Порушуючи усі принципи міжнародного права, неможливо зберігати право на освіту та розробку інновацій у демократичних державах. Говорячи «так» академічній спільноті росії – цивілізовані країни говорять «так» вбивствам та терору росії!

Народні депутати зареєстрували проект Постанови ВРУ зі зверненням до ООН, Європарламенту та демократичних країн світу. Вони вимагають розірвання усіх двосторонніх та багатосторонні договорів з агресором у сфері освіти і науки та невизнання їх документів про освіту та наукові ступені. Така ізоляція допоможе зупинити численні воєнні злочини росії.

ЗВЕРНЕННЯ
Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу щодо виключення Російської Федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав й урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки та скасування процедур легалізації у демократичних державах російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів

Вже понад місяць Україна та її Збройні Сили героїчно стримують повномасштабний наступ Російської Федерації, її посягання на територіальну цілісність і суверенітет держави зі справжніми європейськими демократичними цінностями.
Це кривава війна, аналогів якій по сьогодні не існувало з часів Другої світової війни. Здавалося, що зі смертю Гітлера, а пізніше Сталіна, із розпадом Радянського Союзу, наша планета опинилася на неминучому шляху до лібералізму і демократії, поряд з якими немає місця диктатурі, фашизму, нацизму та кривавому імперіялізму.
Російська Федерація знищує мирні міста авіа- і ракетними ударами. Менше ніж за місяць з 24 лютого 2022 року по Україні росіяни випустили понад 1080 ракет. Місто Маріуполь намагаються стерти з лиця Землі, а міста Мелітополь, Бердянськ, Херсон, Енергодар перебувають в окупації та стоять на межі гуманітарної катастрофи. Окупанти, не дотримуючись своїх обіцянок про режим тиші, зривають організацію гуманітарних коридорів, розстрілюють мирних громадян, навіть тих, які просто стоять в черзі за хлібом.
Попри запевнення, що цілями бомбардувань в Україні є лише військові об’єкти, росіяни вперто порушують норми міжнародного гуманітарного права – знищують цілі житлові квартали, невідворотно руйнують громадські будівлі, вбивають цивільне населення. Зараз у зоні ризику Запорізька АЕС. Окупант продовжує погрожувати ядерною зброєю, яка може знищити половину планети.
16 березня 2022 року весь світ став свідком і був шокований бомбардуванням драматичного театру міста Маріуполь, в якому переховувалося більше тисячі мирних жителів міста: жінки, діти, літні люди. Війська Російської Федерації скинули надпотужну бомбу на цей острівець життя, не зважаючи на добре помітні з повітря попереджувальні надписи «Діти». Окупаційні війська Російської Федерації цинічно продовжували обстріл території, де розташовано театр, не дозволяючи розбирати завали та врятувати ні в чому невинних людей, які опинилися в смертельній пастці.
Війна в Україні забрала життя 167 дітей, понад 270 – поранено. Приблизно 2 млн українських дітей стали біженцями. Всього біженцями стало 4 млн українських громадян – це близько 10% всього населення України. Ще 6,5 млн українців покинули свої домівки та є внутрішньо переміщеними особами.
03 квітня 2022 року світ облетіли фотографії зі звільненої від російських агресорів Київщини – містечок та передмість Бучі, Гостомеля, Ірпеня та Бородянки. Це яскраві свідчення варварства та відсутності будь-чого людського у серцях російських військових, відсутності самих сердець.
Проти Російської Федерації у світі вже прийняті деякі санкції: економічні, політичні. Проте їх досі недостатньо. Деякі компанії надалі залишаються в Росії, продовжують фінансувати російський терор, приймати на роботу російських громадян.
На жаль, останні соціологічні дослідження показують, що 81% росіян підтримують війну в Україні. Відкрита чи мовчазна згода росіян доводить, що це не лише війна Путіна проти України та цивілізованого світу – це війна росіян проти України та цивілізованого світу.
Позаяк російські дипломи продовжують визнаватися у світі. Російські громадяни можуть обіймати посади в іноземних компаніях й установах та поширювати тут свою криваву пропаганду, спрямовану на підтримку злочину геноциду проти Українського народу, проти людяності загалом.
Ця країна довела, що не здатна розвивати критичне мислення, логіку, які є надзвичайно важливими для освітнього процесу. 93% росіян отримують інформацію лише з російського телебачення. Головні телеканали російського телебачення є інструментами тотальної пропаганди. З дитячого садка росіяни потерпають від пропаганди, відсутності критичного мислення та власної думки. А їх студенти, випускники, викладачі далі продовжують працювати у Європі, отримувати наукові ступені та поширювати дезінформацію у своїх колах. Російські наукові співробітники продовжують користуватися науковими майданчиками, на яких мають можливість розвивати воєнну потужність, створювати інновації, пов’язані зі зброєю та масовим знищенням мирних людей.
Освіта і наука, яка толерує вбивства та катування, не може називатися освітою і наукою. Неможливо порушуючи загальновизнані принципи міжнародного права, зберігати право на освіту та розробку інновацій у цивілізованих державах світу. Говорячи «так» академічній спільноті Росії – ви говорите «так» вбивствам та терору Росії в Україні.
Ми вважаємо неприпустимим продовжувати співпрацю з агресором у сфері науки та освіти, тому що це прямо чи опосередковано фінансує воєнні злочини, вбивства і терор, які відбуваються в Україні. Злочини російських військових спрямовані на знищення української культури, освіти й науки. Окупанти спалюють українські книжки. 786 закладів освіти пошкоджено, а 83 – зруйновані назавжди. Один з найбільших освітніх центрів країни, місто Харків, зруйноване снарядами. Усі корпуси одного з найкращих університетів України імені Каразіна – знищені повністю. Під час обстрілів цивільного населення помирали студенти та викладачі.
Кабінет Міністрів України вже денонсував угоди з Російською Федерацією в галузі освіти та науки, в тому числі й угоду про взаємне визнання та еквівалентність документів про освіту і вчені звання.
Воєнні злочинці мають бути повністю ізольованими. Цивілізовані та демократичні держави світу не повинні визнавати документи про освіту і здобуття наукового ступеня, видані в Російській Федерації.
Від імені Українського народу, Верховна Рада України звертається до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Ради Європи, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, Міжурядової морської консультативної організації (ІМКО) та урядів демократичних держав світу невідкладно вдатися до рішучих кроків для підтримки України та її мирного населення з метою:
виключення Російської Федерації зі складу держав-членів міжнародних і європейських конвенцій, зокрема:
Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в європейському регіоні, підписаної в Лісабоні 11 квітня 1997 року (ООН, Рада Європи);
Конвенції про визнання курсів навчання, дипломів і звань з вищої освіти в державах європейського регіону від 21 грудня 1979 року (ЮНЕСКО);
Міжнародної конвенції про визнання курсів навчання, дипломів і звань з вищої освіти в арабських і середземноморських європейських державах від 17.12.1976 року (ЮНЕСКО);
Регіональної конвенції про визнання навчальних курсів, дипломів про вищу освіту та наукових ступенів у державах Азії та Тихого океану від 16 грудня 1983 року (ЮНЕСКО);
Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків та несення вахти від 07 липня 1978 року, зі змінами й доповненнями, внесеними Манільськими поправками від 25 червня 2010 року (ІМКО).
Європейської конвенції про еквівалентність дипломів, які надають допуск до університетів (ETS № 15), підписаної в Парижі 11 грудня 1953, та Протоколу до неї  (ETS № 49), підписаного в Страсбурзі 03 червня 1964 року (Рада Європи);
Європейської конвенції про еквівалентність періодів навчання в університетах (ETS № 21) 1956 року (Рада Європи);
Європейської конвенції про академічне визнання університетських кваліфікацій (ETS № 32), підписаної в Парижі 14 грудня 1959 року (Рада Європи);
Європейської конвенції про загальну еквівалентність періодів навчання в університетах від 06 листопада 1990 року (Рада Європи).
денонсації двосторонніх угод між урядами демократичних держав та урядом Російської Федерації про співпрацю у сфері освіти й науки;
скасування усіх існуючих у демократичних державах процедур легалізації  російських документів про освіту, здобуття наукових ступенів.
Ми високо цінуємо зусилля парламентів та урядів держав, спрямовані на надання допомоги Україні та демократії у світі. Водночас закликаємо не зупинятися у прийнятті рішучих дій та кроків задля повної ізоляції Російської Федерації та її громадян, 81% яких підтримує агресію проти України, вчинення звірського насильства практично у серці Європи, від цивілізованої та демократичної частини планети.
Така ізоляція допоможе зупинити численні воєнні злочини, що вчиняються на ґрунті національної, релігійної та етнічної нетерпимості, все частіше – проти статевої свободи та статевої недоторканості. Їх жертвами стають беззахисні чоловіки, жінки та діти. А головне – це допоможе зупинити найстрашніший злочин – геноцид Українського народу. Покарати винних у їх вчиненні.
Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатися та виступити також на науковому та освітньому фронті проти незаконного російського вторгнення в Україну – заради миру та безпеки у світі, перемоги добра над злом, справедливості, захисту демократичних і людських цінностей, відстоювання прав і свобод людини.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

04 травня 2024 12:19
26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21