6 квітня  Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів чергове засідання в умовах воєнного стану в Україні. 

За підсумками засідання Комітет рекомендував Верховій Раді України прийняти два законопроекти в соціальній сфері.

Під час розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин за реєстр. № 5388, підготовленого Комітетом до другого читання, Секретар Комітету, голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Микола Бабенко зазначив, що остаточна редакція законопроекту є компромісною та узгодженою усіма сторонами соціального діалогу та органами державної влади. «Ми досягли консенсусу по всіх позиція. Головне, щоб був баланс», - сказав пан Бабенко. 

Варто зазначити, що відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту для підготовки його до другого читання було внесено 457 пропозицію та поправку, що надійшли від народних депутатів України різних фракцій та груп.

Основні положення законопроекту за реєстр. № 5388, зокрема, стосуються встановлення простої та зрозумілої процедури укладення строкового трудового договору; зменшення кількості обов’язкових кадрових документів та імплементації положень актів законодавства Європейського Союзу.

За результатами розгляду проекту Закону за реєстр. № 5388, підготовленого до другого читання, Комітет прийняв рішення схвалити текст порівняльної таблиці з пропозиціями та поправками народних депутатів України до законопроекту, внести порівняльну таблицю на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати парламенту ухвалити зазначений законопроекту у другому читанні та в цілому як Закон. 

Також, розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану за реєстр. № 7201, Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України  включити зазначений законопроект до порядку денного сьомої сесії парламенту дев’ятого скликання та, керуючись пунктом 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому з урахуванням техніко-юридичних правок та пропозицій народних депутатів - членів Комітету. 

Поданим законопроектом вносяться зміни та доповнення до законів України «Про соціальні послуги», «Про правовий режим воєнного стану».

Зокрема, положеннями законопроекту передбачено соціальний захист громадян, які у зв`язку з військовою агресією росії проти України були вимушені покинути власні домівки й стати внутрішньо переміщеними особами. У разі прийняття проекту Закону соціальні послуги під час дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях надавачами соціальних послуг державної/комунальної форми власності особам із числа внутрішньо переміщених осіб за новим місцем їх проживання / перебування, які опинилися у складних життєвих обставинах через шкоду завдану бойовими діями, терористичним актом, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією, фінансуватимуться у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також пропонується розширити повноваження військових адміністрацій в частині визначення особливостей порядку організації надання соціальних послуг на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (або на регіональному рівні) у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Передбачається також надання повноважень обласним, Київській міській державним адміністраціям, виконавчим органам сільських, селищних, міських рад щодо визначення особливостей надання соціальних послуг на відповідних територіях у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях.

Для встановлення права на отримання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів або з установленням диференційованої плати середньомісячний сукупний дохід отримувача соціальних послуг пропонується визначати шляхом автоматизованого обміну наявними даними між інформаційно-телекомунікаційними системами органів влади, підприємств, установ, організацій за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення. 

При цьому законопроект визначає, що у разі наявності загрози життю чи здоров’ю особи та у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях соціальні послуги надаються екстрено (кризово). Серед таких послуг - консультування, надання притулку, догляд, підтримане проживання, короткотермінове проживання, натуральна допомога, транспортні послуги тощо.

У зв’язку з агресією в Україні багато працездатних громадян втратили роботу і зарплату, а багатьом працюючим - зменшено розмір зарплати. Тож пропозиціями народних депутатів України – членів Комітету до проекту Закону були запропоновані та підтримані зміни у визначенні особи малозабезпеченою. 

Проект Закону відповідно до пропозицій Офісу Президента України також передбачає соціальний захист евакуйованих пацієнтів інтернатних установ, які постраждали у військовий час. 

Також народні депутати України пропонують назву проекту Закону України викласти в такій редакції: «Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі  введення   надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях»».

Прийняття та реалізація положень законопроекту забезпечить контрольоване, своєчасне, а в окремих випадках екстрене надання соціальних послуг державою найуразливішим категоріям населення у період введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях. 

Очікується, що підтримані Комітетом проекти Законів будуть розглянуті Верховною Радою України найближчим часом.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13