Масовані кібератаки проти державних структур України та бізнесу розпочалися ще до повномасштабного вторгнення: 13-14 січня, 15-16 лютого та у ніч 23 на 24 лютого. За задумом злочинців ці атаки мали б максимально паралізувати роботу стратегічних об’єктів життєзабезпечення. Тож кібербезпека – це ще один фронт російсько-української війни.

За місяць війни сталося майже втричі більше хакерських атак різного виду, ніж за аналогічний період минулого року, - повідомляє Держспецзв’язку. Більшість з них – безуспішні та майже не впливають на роботу критичної інформаційної інфраструктури.

Найпопулярнішими видами атак залишаються фішингові розсилання, розповсюдження шкідливого програмного забезпечення та DDoS-атаки. Хакери передусім атакують державні установи, фінансовий, оборонний сектор, операторів зв'язку, місцеві органи влади, логістичні компанії та медіа. Також наявні численні спроби хакерів зламати ресурси, які збирають інформацію про військові злочини росії в Україні, але Держспецзв'язку докладає зусиль для забезпечення їхнього кіберзахисту та запевняють, що користуватися ними безпечно.

Крім того, під час війни телеком-галузь України стала однією з ключових мішеней хакерів. Спроби атак ворога на телеком-інфраструктуру відбуваються щотижня, але системи кіберзахисту мобільних операторів оснащені системами передових технологій і тому ефективно спрацьовують та здатні протистояти російським хакерам.

Інформуємо, що через активні бойові дії та їх наслідки зберігається погіршення географічного рівня покриття послугами: у Запорізькій області – 59%, Донецькій – 62%, Чернігівській – 68% та Харківській – 74%. Вчора вранці була пошкоджена мережа Укртелекому на Миколаївщині, що призвело до тимчасової відсутності послуг у регіоні. Фахівці компанії оперативно відреагували на ситуацію і до обіду відновили надання інтернет-послуги у Миколаєві та області через альтернативний канал. У цілому критична інфраструктура та національна мережа Укртелекому працюють стабільно. Послуги надаються в усіх областях, крім Луганської. Хочемо зазначити, що запровадження внутрішньоукраїнського роумінгу – важливий крок, який було зроблено для забезпечення зв’язку на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тобто якщо у одного з операторів не працює мережа чи пошкоджені базові станції, користувачі можуть підключитися до мережі інших операторів і залишатися на зв’язку.

Переважна більшість країни забезпечена сигналом українських телеканалів. Концерн радіомовлення радіозв?язку та телебачення продовжує забезпечувати українців телесигналом від українських каналів. Тож українці можуть отримувати оперативні дані про ситуацію в країні. Супутникове мовлення працює стабільно.

Водночас серед основних цілей ворога також медіа України. Хакери докладають значних зусиль для злому медіаресурсів з метою їх подальшого використання для російської пропаганди. Ми вже бачили низку кібератак на телеканали: 24 канал, була атака на медіагрупу «Україна» із заміною тексту у стрічці повідомлень. У Держспецзв’язку зазначили, що атака, яка відбулася у березні, здійснювалася за допомогою експлуатації вразливості рекламного застосунку Redtram. Хакери зареєстрували кабінет користувача у додатку та використали вразливість для того, щоб розповсюдити фейки в українських медіа. Саме ця атака не була складною. Відомство швидко відреагувало на неї та усунули її. Інформаційна інфраструктура медіа не постраждала.

На жаль маємо визнати, що поки триває повномасштабне вторгнення військ російської федерації на територію нашої країни, то триватиме й агресія у кіберпросторі. І медіа, і фахівці у сфері захисту кіберпростору повинні готуватися до ймовірних інших атак і бути готовими їх відбивати.

Також повідомляємо, що наразі немає ніяких підтверджень щодо здатності російських військових прослуховувати розмови українців. Усі подібні заяви виявилися фейками і частиною інформаційно-психологічних операцій. Їхня мета – залякати українців, а також примусити наших громадян припинити повідомляти інформацію про місця пересування ворожої техніки.

Тому, українці, подовжуйте повідомляти ЗСУ про місце перебування, переміщення російських військ в Україні завдяки чат-боту єВорог https://t.me/evorog_bot Знешкодимо ворога разом!

 

Ми сильні! Ми разом! І ми переможемо!

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13