Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС разом із колегинями-депутатками працює на дипломатичному фронті у Канаді. Під час прес-конференції в Оттаві Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про переговори з представниками канадійського Уряду та Парламенту і про ту допомогу, яку українська делегація просила в Канади.

російська федерація, за словами голови Комітету, веде в Україні найбрутальнішу, найжорстокішу війну у новітній історії. Вона намагається стерти Україну із мапи світу, бомбардуючи міста та вбиваючи мирних громадян. Мільйони українців через війну стали біженцями чи тимчасово переміщеними особами. А найгіршим є те, що Росія не має наміру зупинятися. «Якими б не були наративи на так званих переговорах — Росія не зупиниться, поки її не зупинять. І це можливо зробити. Україна має мужність, вона тримається завдяки блискучим Збройним Силам і українському народу, але без підтримки вільного світу ми не зможемо зупинити Росію голими руками. Ми потребуємо зброї, багато зброї. Негайно, ми потребували її ще вчора. Ми просимо зачавити Росію санкціями», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона запевнила, що Україна дуже цінує зусилля Канади та її лідерство у запровадженні додаткових санкцій проти РФ, але просить залучити до цього процесу й інші країни. Якщо йдеться про ембарго на нафту й газ з Росії — то його треба запроваджувати злагоджено, всеосяжно. Це означає, що ЄС також має відмовитися від російських енергоносіїв, бо, починаючи з 24 лютого, вже понад 23 мільярди євро Євросоюз заплатив Росії за енергоносії, фактично спонсоруючи війну в Україні. Так само і в торгівлі — жоден російський корабель більше не має зайти в канадійський порт і навпаки — канадійським кораблям нема чого ходити до Росії. «Ми закликаємо відімкнути усю банківську систему від SWIFT, а саму Росію ізолювати від цивілізованого світу. Її треба витурити звідусіль — з міжнародних організацій, зі сфери спорту і культури. Ми вітаємо заяву Прем’єр-міністра Трюдо про те, що Росії не місце в G20. Ми також переконані, що РФ має бути виключена і з інших організацій, починаючи з Ради Безпеки ООН і закінчуючи усіма російськими посольствами по світу. Усі російські дипломати, які, насправді, є пропагандистами і шпигунами, мають бути витурені. Їхня присутність у міжнародних організаціях заважає цим установам адекватно реагувати на виклики сучасності», — впевнена голова Комітету.

Канада, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, може зробити дуже багато. Країна вже працює над украй важливим фінансовим інструментом для порятунку України, бо українська економіка зруйнована війною Російської Федерації, розривом виробничих і торговельних ланцюжків, загибеллю людей і перешкодами їхнього переміщення, знищенням підприємств. Але зараз Україна просить ще більше. І це, насамперед, зброя. «Якщо Канада не може її надати — ми просимо допомогти зброю купити. Ми також просили про гуманітарну допомогу. Канада — лідер гуманітарної підтримки у світі, і вона здатна залучити альянси та організації до порятунку й надання допомоги людям в Україні. Вона також може допомогти переконати такі країни як Бразилія, Індія, Південна Африка сформувати свою позицію і стати, нарешті, на бік світла», — переконана голова Комітету. Вона додала, що Канада відіграє важливу роль і в притягненні Росії до відповідальності: «Росіяни — вбивці, брехуни, ґвалтівники і мародери. Вони не мають нічого спільного з цивілізованим світом. Мені байдуже, у якому місті відбуватиметься трибунал. Я вірю, що путін і його воєнні злочинці будуть покарані за звірства в Україні. І Канада у цьому процесі також відіграє важливу роль. Вона була однією з перших країн, які звернулися до Міжнародного кримінального суду з вимогою розпочати розслідування воєнних злочинів Росії в Україні».

Іванни Климпуш-Цинцадзе подякувала Канаді також і за підготовку українських військових ще до початку війни. Зараз, за словами голови Комітету, Україна радо привітає канадських військових на полі бою: «Кожен канадійський воїн, який приїде воювати за Україну — це величезне натхнення і підтримка для нашого народу. Ми безмежно цінуємо усіх, хто здатний стояти за нас не лише у молитвах і моральній підтримці, а й на полі бою. Усіх, хто вміє тримати зброю чи надавати медичну допомогу — ласкаво просимо до України. Ми віримо, що ми на таку підтримку заслуговуємо, бо ми б’ємося не лише за себе, а за весь вільний світ. Заради порятунку демократії, цінностей вільного світу, заради виживання української нації, українського народу і сучасного світового порядку — ми маємо перемогти у цій війні разом», — сказала голова Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57