31 березня на своєму засіданні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалив рекомендувати Парламенту прийняти проект Закону про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну (реєстр. №7214 від 26.03.2022, н.д. М. Княжицький та інші) за основу та в цілому, у редакції Комітету.

Основною метою акта є визнання сучасної Росії державою-терористом, а її режиму – нацистським і тоталітарним, таким, що за своєю суттю і практикою та ідеологічно наслідує націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарний режим, який був у гітлерівській Німеччині.

Також відповідно до законопроекту:

-  засуджується військове вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну;

- забороняється будь-яка пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України;

- використання символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну визнається окремим видом пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України;

- визначається, які зображення є символікою військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну. Такою символікою, зокрема, є латинські літери «Z» і «V», які використовують як символи вторгнення в Україну.

Трім того, Комітет підтримав законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави терориста (реєстр. № 215).

Законопроект передбачає доповнення Кримінального кодексу України новою статтею щодо відповідальності за використання нацистської символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України.

Згідно із новою статтею:

1. Пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави терориста, в тому числі використання символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, каратиметься обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

2. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, - каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Комітет відхилив проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів щодо заборони використання символіки підтримки нападу Російської Федерації на Україну (реєстр. №7220). «З повагою ставимося до авторів законопроекту, але по суті він дублює запропоновані проекти (реєстр. №7214 та №7215), які, на нашу думку, є більш коректними», - зазначив голова підкомітету з питань культури Микола Княжицький.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09