24 березня цього року Верховна Рада України на своєму засіданні прийняла Звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейської Комісії, Європейського Парламенту, інших міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів держав-членів Європейського Союзу та НАТО, парламентів та урядів демократичних держав світу щодо необхідності вжиття додаткових спільних заходів з метою припинення агресії Російської Федерації проти України та запобігання поширенню цієї агресії на інші країни в Європі (постанова Верховної Ради України від 24.03.2022 № 2141- IX).

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету були серед 353 народних депутатів України, які підтримали таке Звернення, тим самим продемонструвавши єдність у прийнятті рішень задля того, щоб примусити країну-агресора якнайшвидше припинити бойові дії на території України.

Парламент України звернувся до міжнародних інституцій, парламентів та урядів демократичних держав світу невідкладно вдатися до рішучих кроків для підтримки України та захисту цивільного населення, визначивши серед іншого вимогу щодо  створення і наповнення реальними коштами міжнародного Фонду повоєнної відбудови та відновлення України, у тому числі за рахунок конфіскації активів та коштів Російської Федерації (далі – РФ), її фізичних та юридичних осіб, стосовно яких запроваджено персональні санкції через вторгнення РФ в Україну.

 Світові партнери України, висловлюючи підтримку Україні та прагнення до участі у відновленні її інфраструктури та економіки, зробили заяви і щодо створення Плану відновлення України після розв’язаної росією війни. Так, Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з лідерами країн Вишеградської четвірки (Чехія, Словаччини, Польща та Угорщина) сказав: «Було досягнуто згоди щодо необхідності показати народу України зараз, що щоб не сталося, коли вільна, суверенна, незалежна Україна буде відновлена й захищена, ми матимемо «план Маршалла» для відбудови України». В свою чергу, Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що ЄС повинен розробити план відновлення України за аналогією з "Планом Маршалла", зокрема за підтримки найбагатших країн союзу, і пообіцяв порушити це питання на засіданні Ради Європи.

 І українські і світові лідери, політики, політтехнологи, економісти зійшлися в думці про необхідність створення програми реформ для відновлення економіки України після закінчення війни з росією та наближення її до стандартів Західної Європи подібно до Плану Маршалла для Європи після Другої Світової Війни /довідково: в історії цей план є одним з найуспішніших короткострокових економічних планів по відновленню економіки та підвищенню конкурентоспроможності західноєвропейських країн після Другої світової війни, ініційований у 1947 році американським державним секретарем Джорджем К. Маршаллом цей план сприяв встановленню післявоєнного миру в Західній Європі,  відновленню зруйнованої війною економіки Європи, усуненню торговельних бар'єрів, модернізації промисловості європейських країн, витісненню комуністів з владних структур і розвиток Європи в цілому/.

Такий план вже називають «План Маршалла-2», хоча за словами Дениса Шмигаля, висловленими в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», «Не можу поки що говорити про назву (мова йде про План відбудови України), але це велика програма, над якою зараз активно працює величезна кількість людей. Тут і термінове відновлення, наприклад, підірваних мостів. І допомога економіці. І побудова нових підприємств. І будівництво оновлених населених пунктів після руйнації. І відновлення оборонного сектору та інфраструктури. Тому в планах – створення єдиної платформи для цих цілей».

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету вбачають, що ключовими напрямами такого Плану мають стати: відновлення виробничої (дороги, мости, аеропорти, склади, системи зв’язку) та соціальної (заклади освіти, охорони здоров’я, культури та спорту) інфраструктури, відбудова повністю зруйнованих населених пунктів та житлових об’єктів цивільного населення; стабілізація фінансової ситуації,  відновлення економічного розвитку та створення нових робочих місць.

Крім того, реалізацію міжнародної підтримки в частині відновлення інфраструктури потенційно можна починати і під час бойових дій, адже окрім відновлення доріг, аеропортів, мостів, заводів, лікарень, шкіл та будинків на сьогодні, щонайменше, існує потреба у будівництві тимчасового житла для  внутрішньо переміщених осіб, які не мають або втратили житло, та додаткових фортифікаційних споруд для забезпечення більш ефективного захисту та утримання визначених рубежів.

За словами Прем’єр-міністр України: «Зараз обговорюємо джерела наповнення. Міністр фінансів Німеччини, наприклад, пропонує Європейський фонд відновлення після COVID, в який європейські країни мали внести 800 млрд євро, частково або повністю направити на відновлення України. Є інші ініціативи ЕС, є окремо пропозиції інших країн. Є арештовані кошти РФ. Є компанії, які хочуть в майбутньому перенести виробничі бази з країни-агресора до України. Наша задача – об’єднати всі ці потенційні ресурси в один чіткий і зрозумілий план».

Є гарна ініціатива і до її реалізації готові долучатися як вітчизняні, так і світові політики, урядовці, експерти, науковці і взагалі вся світова спільнота, маємо спільно визначити джерела виконання такого Плану відновлення, напрями, конкретні завдання та заходи відбудови держави та кожного з населених пунктів, які постраждали від бойових дій, терміни виконання цього Плану.

Зрозуміло, що План Маршалла середини ХХ століття відрізнятиметься від того, що буде зроблено зараз. Світ змінюється, як і змінюються підходи до вирішення нагальних питань сьогодення. Відтак, сучасний план відновлення України має будуватись з урахуванням новітніх підходів, технологій та методів, із залученням провідних міжнародних експертів у відповідних галузях.

Наразі важко навіть уявити обсяги ресурсів, які необхідні для  виконання такого Плану, бо військові дії ще не закінчені, але швидше за все йтиметься про  сотні мільярдів доларів США. Україна виснажена і зруйнована війною  не зможе швидко підняти економіку і відбудовувати інфраструктуру за власні кошти. Сподіваємось, що європейська та вся світова спільнота продемонструють  всебічну підтримку та нададуть потужну допомогу Україні для швидкого та якісного відновлення України. Новий План відновлення України має об’єднати країни світу: від США до Японії, від Австралії до Канади, а країни Європи продемонструвати лідерство в цьому питанні, і сподіваємося це буде не тільки на словах, і ми дійсно побачимо, що таке об’єднана Європа, що таке об’єднаний світ навколо України.

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету, беручи до уваги заяви світових лідерів та потенціал високорозвинених країн, переконані, що відповідні напрацювання це справа часу та досягнень домовленостей між нашими стратегічними партнерами та союзниками.

Члени Комітету з питань бюджету підтримують підготовку Плану відновлення України та, зі свого боку, готові всіляко долучатися до переговорів з представниками країн-партнерів для залучення більших обсягів допомоги та їх зацікавленні у сприянні відбудови нашої країни. Поряд з цим, народні депутати України - члени Комітету з питань бюджету всіляко прийматимуть участі у роботі з розробки шляхів і заходів, спрямованих на відновлення та подальший розвиток України.

Відновимо Україну, побудуємо нову Україну разом!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17