Координаційний штаб з гуманітарних та соціальних питань Офісу Президента України спільно з Міністерством молоді та спорту України, Міністерством охорони здоров’я України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Міністерством розвитку громад та територій України, працює над розвитком платформи «СпівДія».

СпівДія (https://spivdiia.org.ua) - платформа країни для об’єднання волонтерських та державних ініціатив для гуманітарної допомоги в час війни цивільному населенню.

 

Платформа передбачає різні можливості участі у ній:

1) подати заявку, щоб поділитися гуманітарним (їжа, засоби гігієни, одяг, матраци, побутова техніка, інше) або медичним (ліки, крапельниці, пластирі, устаткування, турнікети, інше) ресурсами;

2) записатися волонтером для надання  гуманітарної допомоги;

3) подати заявку на отримання гуманітарної допомоги;

4) зареєструватися водієм СпівДії;

5) переказати фінансові кошти для збору гуманітарної допомоги;

6) повідомити про помилку на сайті;

 

Для ефективної організації роботи між громадянами та волонтерськими та державними ініціативами, в регіонах створені СпівдіяХаби (гуманітарні простори на базі молодіжних центрів та молодіжних просторів, активних волонтерських та громадських організацій України для підтримки українців, які постраждали під час російської агресії).

Наразі молодіжні центри та простори в Україні стали місцем консолідації волонтерів, громадських організацій та пунктами збору та видачі гуманітарної допомоги цивільному населенню. Саме молодіжні центри є доступними просторами, у яких цивільне населення отримує захист та допомогу. Тому СпівДія прагне об’єднати хаотичні та асинхронні дії громадського сектору (волонтерів) навколо молодіжних центрів та спряти більш якісній видачі гуманітарної допомоги.

Хаби у системі СпівДія мають наступні завдання:

1) комунікація та консультування: взаємодопомога людина-людині/місце для взаємодії місцевого населення з волонтерами;

2) розподільча функція: заходи для підтримки населення регіонів, розподілення необхідних товарів та послуг серед потребуючих;

3) соціальні послуги для громади та молоді: юридичні консультації, психологічна підтримка, консультації щодо працевлаштування та зміни професій, простір дружній до дітей (неформальна освіта, babysitting та надання психологічної допомоги).

Для доставки гуманітарної допомоги з рук в руки побудовано такі можливості кооперації:

1) через хаби - для фізичних осіб, які фізично можуть дістатися до місця видачі;

2) через волонтерську кур’єрську доставку - у випадках, коли дістатися до місця видачі фізично неможливо або дуже ускладнено.

 

Станом на 19 березня 2022 року Міністерством молоді та спорту України у рамках роботи платформи «СпівДія» відкрито 19 СпівДія хабів у 14 областях України.

 

Також необхідно відзначити активну участь всеукраїнських громадських організацій національно-патріотичного виховання у захисті України.

Так громадськими організаціями «Національний альянс», «Молодий Народний Рух», «Спілка Української Молоді», «Молодіжний націоналістичний конгрес» створені волонтерські штаби, гуманітарної допомоги, в тому числі із закупівлі спорядження для Збройних Сил України. Члени зазначених вище громадських організацій, а також «Юнацького корпусу», «Освітньої асамблеї», «Клуб Джура», «Захист прав молоді», «Музичний батальйон» вступають до складу Збройних Сил України та територіальної оборони

Багато громадських організацій національно-патріотичного спрямування долучені до інформаційного супротиву, так «Спілка Української Молоді» щодня видає обіжник «Війна за незалежність» та розробляє картинки та медіа банери патріотичного характеру.

Центри національно-патріотичного виховання (Одеса, Луцьк) залучені до прийому переселенців, а також є штабами збору гуманітарної допомоги. Більшість працівників даних центрів зараз перебувають на передовій.

Також представники національно-патріотичних організацій та вихованці позашкільних гуртків «Сокіл («Джура»)» у регіонах проводять тренінги із домедичної підготовки, виготовляють маскувальні сітки.

В полоні у російських окупантів знаходяться три представника  «Пласту» - Національної скаутської організації України, і українська держава робить все можливо для їх найскорішого звільнення.

Водночас, розуміючи патріотичність української молоді, Російська Федерація свідомо руйнує молодіжну інфраструктуру в Україні. Повністю зруйновано 6 молодіжних центрів, частково пошкоджено 2 молодіжних центри, на окупованій території знаходяться 7 молодіжних центрів.

 

«Після перемоги всі молодіжні центри будуть звільнені та відбудовані» - підкреслив Василь Мокан.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27