Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України про уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України і надання їм соціальних гарантій» (законопроект за реєстр. № 7151).

Законом, зокрема, розширено коло осіб віднесених до числа учасників бойових дій та до осіб з інвалідністю внаслідок війни. Відповідний статус матимуть добровольці Сил територіальної оборони Збройних Сил України; особи, які увійшли у склад добровольчого формування територіальної громади та особи, які увійшли до складу громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону відповідно до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»; особи, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Особи з числа членів добровольчих формувань територіальних громад, які стали особами з інвалідністю у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконання ними завдань, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, а також члени сімей осіб, які були у складі добровольчих формувань територіальних громад та загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я матимуть право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей.

З першого дня військової агресії проти України до лав оборони нашої держави долучилися сотні тисяч добровольців. Військкомати продовжують повідомляти про черги з громадян, які висловлюють бажання захищати суверенітет та територіальну цілісність країни. Захисники та Захисниці з числа добровольців дають гідну відсіч російському агресору. Об`єднання нації навколо оборони держави забезпечить безумовну перемогу над ворогом вже найближчим часом.

Варто зазначити, що Закон розмежовує осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на сім’ї загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України і сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни. Таким чином запроваджується системний підхід у державній політиці щодо підтримки відповідних категорій громадян, що здійснювали героїчну діяльність по захисту суверенітету України.

Також змінами у чинному законодавстві розширено перелік осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Відповідний перелік доповнено особами, яким починаючи з 2014 року вручено орден «Золота Зірка» та особами, які нагороджені орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів, орденом княгині Ольги трьох ступенів.

На сьогодні в Україні за здійснення визначного геройського вчинку вищим ступенем відзнаки для осіб, які виконували свій конституційний обов’язок по захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в умовах збройної агресії, їх внесок у безпеку й оборону України, а також активно забезпечували розвиток громадянського суспільства, конституційних засад демократії, прав і свобод людини, є звання Герой України із врученням ордена «Золота Зірка».

Так, за період 2014-2020 років звання Герой України із врученням ордена «Золота Зірка» удостоєні, у тому числі посмертно, 172 особи, з них: 68 осіб – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові, та 104 особи - за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції гідності.

Крім того, до осіб, які мають особливі заслуги перед Україною, можна також віднести лицарів ордена “Богдана Хмельницького” трьох ступенів (повні лицарі) та кавалерів ордена “За мужність” трьох ступенів (повні кавалери).

За роки незалежності України кількість осіб з числа лицарів ордена “Богдана Хмельницького” трьох ступенів (повні лицарі) та з числа кавалерів ордена “За мужність” трьох ступенів (повні кавалери) орієнтовно станом на 01 січня 2022 року становить 30 осіб.

Загалом з початку військової агресії проти України 24 лютого 2022 року нагороди за особливі заслуги перед Батьківщиною станом на 17 березня 2022 року отримали 1895 громадян України, з них 370 посмертно.

Так, за цей період Указом Президента 18 громадянам присвоєно звання Герой України з врученням ордена "Золота Зірка", 26 громадянам - з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Крім того, орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено 1 захисницю, “За мужність” ІІ ступеня та “За мужність” ІІІ ступеня - 875 громадян, орденом Богдана Хмельницького І-ІІІ ступеня - 285 осіб, Данила Галицького - 61 особу.

Медалями “За врятоване життя”, “Захиснику Вітчизни”, “За військову службу Україні”, “За бездоганну службу” ІІІ ступеня нагороджено 629 осіб, які брали безпосередню участь у захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

Зміни до законодавства позитивно вплинуть на інтереси добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. Держава покладає на себе зобов’язання забезпечити гідну соціальну підтримку особам, яким встановлюється статус відповідно до цього законопроекту.

Кожного дня захисники та захисниці впевнено наближають нашу країну до Перемоги. Ціною власного життя. Без вагань. З любов’ю в серці. Українці завжди відчуватимуть вдячність та гордість за героїчне творення нашої історії. Слава Героям!

Закон набирає чинності з дня, наступного з днем його опублікування.

 

Довідково:

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України за реєстр. № 7151 поданий народним депутатом України Галиною Третьяковою та підготовлений на розгляд парламенту Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

14 березня 2022 року Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект за основу і в цілому з техніко-юридичними правками та з урахуванням пропозицій Комітету.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27