Дякуємо усім українським митцям, які у цей складний час підтримує і творчістю, і усіма своїми можливостями нашу Вітчизну.

Звертаємося до тих, хто був нагороджений різними почесними званнями та загалом державними нагородами Російської Федерації. Як бачите, ніякої дружби з Росією, як вкотре засвідчила історія, не вийшло. Та і не могло вийти, бо як можна дружити з тим, хто нас вбиває, бажає ліквідації суверенітету нашої держави, не визнає нашого права на існування та нашої самобутньої української культури? Держава-агресор, держава-окупант – Російська Федерація, з 2014 року розпочала бойові дії проти України, а з 24 лютого цього року взагалі чинить повномасштабне руйнівне вторгнення в Україну. Наразі російські військові окупанти постійно обстрілюють українські міста та села, знищують театри, будинки культури, музеї та пам'ятки, церкви, лікарні, дитячі будинки, садочки, школи, інші цивільні об'єкти. Тисячі мирних жителів загинули, десятки тисяч поранені, мільйони стали біженцями.

Своїми злочинними жорстокими діями, знищенням цивільного українського населення, зневагою до української культури та ідентичності держава-окупант повністю знецінила для України російські нагороди, зокрема почесні звання народних та заслужених артистів, художників, архітекторів, заслужених діячів мистецтв, заслужених працівників культури тощо.

Після повномасштабного російського вторгнення для будь-якого вільного українця та українки, які належать до творчої спільноти, є неприйнятним мати почесні звання та нагороди, надані державою, яка напала на нашу Батьківщину, бажає знищити нашу культуру та насадити свою. 

Зараз, як ніколи, для вас є можливість засвідчити солідарність з Українським народом, проявити громадянську свідомість. Одним із способів цього є відмова від почесних звань та нагород, наданих державою-окупантом, державою-агресором - Російською Федерацією. 

Останнім часом світ та Україна дуже змінилися, а отже для вас, українських митців, на чию Батьківщину напали росіяни, вже не вийде залишатися поза політикою.

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики звертається до українських артистів, художників, акторів, режисерів, митців інших напрямків із закликом відмовитися від почесних звань та державних нагород, наданих державою-окупантом - Російською Федерацією.

Хай живе українська культура! Перемога буде за Україною!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45