Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Досі всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС», та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів наразі неможливий.

Відповідно до інформації керівництва Чорнобильської АЕС 14.03.2022 було відновлено енергоживлення усіх установок, що знаходяться на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», і о 17:45 усі дизель-генератори, що забезпечували аварійне енергоживлення цих установок, були відключені.

О 18:14 була підключена ВЛ «ЧАЕС-Славутич».

Робота Автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження досі не відновлена.

Відсутня інформація щодо реального стану справ на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», оскільки відсутній будь-який зв'язок із персоналом АЕС, що безпосередньо знаходиться на майданчику вже 21-ту добу поспіль, без ротації.

Враховуючи психологічну, моральну та фізичну втомленість персоналу, а також відсутність денного та ремонтного персоналу заходи з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС», не здійснюються, що може призвести до зниження його надійності та відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.

 

На сьогоднішній день ДАЗВ та підприємства зони відчуження в умовах обмежених можливостей ретельно фіксують перелік матеріальних цінностей, які знищуються або крадуться російськими загарбниками на тимчасово підконтрольній російським військам території Чорнобильської зони.

Не дивлячись на обмежену можливість фіксації, така інформація збирається для подальшого процесу репарацій та відшкодування збитків.

Починаючи із 16.03.2022, окупанти вже масово вивозять будь-яку техніку, у тому числі спеціалізовану, цінності, устаткування із офісів та об’єктів підприємств, а також рухомі цінності, такі як автомобілі та важке лісогосподарське знаряддя, яке було оновлено та придбано нещодавно. Вивезення відбувається через територію білорусі, і навіть вже є фотофакт наявності автомобіля ДСП «Північна Пуща» біля Гомеля у колоні рашистської техніки. Є факти проникнення в гаражі, гуртожитки, будинки із викраденням як службового так і приватного майна, залишеного на місцях розміщення персоналу.

Звичайно ні про який дозиметричний контроль мова не йде, а отже, що на території білорусі, що на території росії та можливо і інших країн можуть скоро з’явитися радіоактивно забруднені об’єкти, які наражатимуть на небезпеку все навкруги.

Фактів вивезення радіоактивних відходів поза межі України поки не зафіксовано.

 

Про радіаційну ситуацію в зоні відчуження в районі пожежі.

В межах зони відчуження продовжують фіксувати 4 осередки займання за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

Ймовірно займання сталося внаслідок збройної агресії Російської Федерації, а саме потрапляння снаряду або навмисного підпалу. З тих самих причин та враховуючи працювання в умовах воєнного стану пункти АСКРС не можуть виконувати свої функції в повному обсязі, як і персонал ДСП "Екоцентр". Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні Відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв.км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.

З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10- кілометрового радіусу навколо ЧАЕС.

 

Інформація щодо Запорізької АЕС

Запорізька АЕС та місто Енергодар, починаючи з 04.03.2022 року, перебувають під контролем російських військових формувань.

Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті (№ 1 та № 6), інші – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені.

Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється.

Держатомрегулювання перебуває на постійному зв’язку із ЗАЕС.

За інформацією керівництва ЗАЕС:

- оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;

- відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу;

- на майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують пошук небезпечних предметів, що опинилися там в результатів обстрілу станції російськими військовими;

- змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

На майданчику ЗАЕС продовжують перебувати представники державної корпорації з атомної енергії РФ «Росатом». Достовірна інформація щодо мети та планів перебування на ЗАЕС цивільних Росатома наразі невідома. Експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС.

Наголошуємо, що Україна жодного запиту щодо отримання консультативної, технічної чи іншої допомоги від російської федерації не робила. Перебування зазначених осіб на території ЗАЕС є незаконним та жодним чином не пов’язано із забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки.

Запорізька АЕС укомплектована висококваліфікованим персоналом для забезпечення безпечної експлуатації АЕС власними силами. Навпаки, неконтрольоване перебування сторонніх осіб, зокрема фахівців в ядерній галузі, на майданчику ЗАЕС несе пряму загрозу безпеці об’єкту, персоналу, населення та довкілля.

 

Інформація щодо Південноукраїнської АЕС

Довелося підірвати два мости і відтіснити боєм: як терористи намагалися захопити Південноукраїнську АЕС

Російські військові намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, після того, як прорвалися на ЗАЕС, але українські військові зупинили наступ.

Про це в одному з інтерв'ю розповів виконувач обов’язків голови «Енергоатома» Петро Котін:

«Була дуже велика загроза – туди намагались прорватись, але їх відкинули, у Вознесенську їх зупинили. Там було підірвано два мости, щоб вони не пройшли. І наші військові прийняли бій та відкинули за Миколаїв. У них нічого не вийшло. Але вони дійсно намагались відразу після ЗАЕС захопити Південноукраїнську АЕС»;

«Ми усвідомлюємо, що треба бути готовими, що навіть коли ми їх виженемо, вони прийдуть знову. Нам треба бути готовими заздалегідь виконувати всі ті заходи, як на Південноукраїнській АЕС. Там врахували досвід і зупинили. Цього не змогли зробити на ЗАЕС – вони підійшли надто близько»;

«Те, що відбувається – захоплення мирних атомних об'єктів – це акт ядерного тероризму. Ніхто в світі такого ще не робив».

 

Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) бойові дії, які відбувались протягом 15-16 березня 2022 року в районі П’ятихатки міста Харків, не призвели до нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів».

Станом на 16.03.2022 року ситуація на установці залишається без змін, а саме:

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- відновлено електропостачання систем/елементів, важливих для безпеки;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бомбардувань та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Водночас, відновлювальні роботи ускладнені через ведення бойових дій та небезпекою нових бомбардувань. 

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

 

Щодо взаємодії з Європейською мереж організацій технічної безпеки (ETSON)

Вчора на офіційному вебсайті Європейської мережі організацій технічної безпеки (ETSON) було опубліковано позицію щодо подій в Україні та захоплення військовими формуваннями російської федерації Чорнобильської та Запорізької АЕС.

Як зазначає у зверненні керівник Мережі Уве Штоль, відповідно до принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй, Статуту Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) і міжнародного права, ядерні об’єкти, призначені для мирного використання атома, не повинні піддаватися будь-яким збройним конфліктам і що їхня безпека, а також безпека відповідного персоналу мають бути гарантовані в будь-який час.

ETSON підтримує резолюцію Ради керуючих МАГАТЕ GOV/2022/17 від 03.03.2022, згідно з якою росія повинна припинити усі військові операції поблизу та проти ядерних об’єктів в Україні.

Також Уве Штоль висловлює підтримку Державному науково-технічному центру з ядерної та радіаційної безпеки та зазначає, що ETSON готова надавати усю необхідну допомогу для належного виконання покладених на Центр функцій задля забезпечення ЯРБ в Україні.

Україна висловлює щиру подяку Мережі ETSON за оприлюднення своєї точки зору, а колегам з LEI та SURO, за те, що їм вистачило мужності визначити свою чітку позицію щодо неможливості присутності представника рф, країни агресора, країни ядерного терориста, країни вбивці дітей і жінок, у лавах ETSON.

Закликаємо інших членів Мережі долучитися до ініціативи та виключити представника російської федерації – НТЦ ЯРБ зі складу ETSON.

 

Щодо взаємодії з Міжнародним агентством атомної енергетики - МАГАТЕ (IAEA)

Виконавчий директор Greenpeace International Норма Торрес звернулася до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі із заявою щодо неприпустимості підтримання зв’язків  з «Росатом» та негайного відсторонення від посад заступника генерального директора МАГАТЕ та керівника департаменту ядерної енергії агентства Михайла Чудакова, який є громадянином країни-агресора.

«Адже така ситуація впливає на ефективність МАГАТЕ у відносинах з українським ядерним оператором, регулюючим органом та урядом», - йдеться у заяві.

Greenpeace International проінформувало також і Держатомрегулювання щодо своєї офіційної позиції.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

26 квітня 2024 16:27
26 квітня 2024 10:40
25 квітня 2024 16:21
25 квітня 2024 16:15
25 квітня 2024 16:09
24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17