14 березня та 15 березня 2022 року відбулися засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час яких були прийняті необхідні для країни, що знаходиться в умовах воєнного стану, рішення.

Зокрема, Комітет підготував на розгляд парламенту проект Закону України про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану (реєстр. №7160), проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми (реєстр. №7140-1), а також проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо уточнення норм, що врегульовують питання визначення категорій осіб, які визнаються ветеранами війни та членами сімей загиблих Захисників та Захисниць України (реєстр. №7151).

Усі вищевказані законопроекти рішеннями Верховної Ради України від 15 березня 2022 року стали Законами України та направлені на підпис Президенту України Володимиру Зеленському.

Крім того, в порядку контролю Комітет заслухав доповідь Міністерства економіки України щодо стану забезпечення виплати одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), роботи (економічної діяльності) внаслідок бойових дій. Також Комітет взяв до відома інформацію про особливості виплати заробітної плати працівникам підприємств, установ, організацій, що фінансуються з державного бюджету під час дії воєнного стану. 

Під час своєї доповіді заступник Міністра економіки України Ігор Дядюра повідомив, що 04 березня 2022 року Урядом були внесені зміни до програми державної допомоги «єПідтримка» з метою додаткового захисту прав осіб, що працюють на території областей найбільше уражених від проведення бойових дій. За його словами, через відповідну програму вже надійшло понад 2,4 млн заявок на отримання допомоги у розмірі 6500 гривень. Бюджет оновленої програми «єПідтримка» складає 24,5 млрд гривень. «Виплати розпочнуться вже на цьому тижні», - сказав заступник Міністра.

Доповідаючи про особливості виплати заробітних плат в державному секторі за рахунок державного бюджету, заступник Міністра економіки України зазначив, що 07 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова за реєстр. №221, якою надано право керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

З роз’ясненнями Міністерства економіки України щодо організації та подальшої роботи економічного сектору, зокрема в частині функціонування ринку праці, в умовах воєнного стану можна ознайомитися за посиланням: https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=10d196f4-2218-45bd-a6df-34048ce35032&title=VidpovidiNaPoshireniPitanniaZiSferiTrudovikhVidnosinVUmovakhVonnogoChasu.  

«Парламент буде оперативно корегувати державну політику у сфері регулювання трудових відносин, відповідно до викликів воєнного стану, для збереження ринку праці та зайнятості населення», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова.

Також Комітет заслухав інформацію центральних органів виконавчої влади щодо виплати пенсій громадянам у березні 2022 року. За словами Голови правління Пенсійного фонду України Євгенія Капінуса, станом на ранок 14 березня 2022 року банки зарахували кошти на рахунки 99,28% одержувачів пенсійних виплат. Пенсії проіндексовані та збільшені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 року № 118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році». Всього на пенсійні виплати у березні 2022 року спрямовано 47,1 млрд. грн.

За даними Пенсійного фонду України, 09 березня 2022 року завершено фінансування 100% потреби на виплату пенсій через АТ «Укрпошта». «За повідомленням АТ «Укрпошта» в регіонах, де проводиться виплата, пенсії доставлено для 41% поштових пенсіонерів», - повідомив Є.Капінус.

Голова правління фонду зауважив, що військові дії ускладнюють, а інколи унеможливлюють доставку пенсій працівниками «Укрпошти» особам похилого віку у деяких регіонах країни. Російські військові продовжують чинити терористичні акти по відношенню до мирного населення України. Зокрема, 07 березня 2022 року російські окупанти жорстоко вбили двох працівників «Укрпошти», які розвозили пенсії та пошту у Запорізькій області.

Пенсійний фонд України продовжує шукати альтернативні шляхи доставки пенсій громадянам, що проживають в районах активних бойових дій та не мають відповідних рахунків у банках. Наразі, за словами Євгенія Капінуса, на підставі звернення (особистого, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку) можливо отримати пенсію шляхом переказу коштів без відкриття рахунка у банку в АТ «Ощадбанк» або відділенні АТ «УКРПОШТА». Також організовано роботу сервісних центрів головних управлінь Фонду, куди можуть звертатися пенсіонери для вирішення питань пенсійного забезпечення. Налагоджено розгляд звернень, що надходять на особисту сторінку Пенсійного фонду України у Facebook.

Комітет також заслухав інформацію Міністерства соціальної політики України про стан забезпечення виплати державних соціальних допомог за березень 2022 року. За словами заступника Міністра соціальної політики України Віталія Музиченка, відповідні нарахування та виплати мають здійснювати райдержадміністрації та виконавчі органи міст обласного значення. «На соціальні допомоги ми спрямували в регіони 4,8 млрд. грн., на виплату пільг та житлових субсидій більше ніж 5,2 млрд. грн. Але станом на 14 березня поточного року 25 міст і районів не змогли провести відповідні виплати в штатному режимі. Зокрема, це Маріуполь та Маріупольський район, Волноваський район, майже всі райони міста Харків, Ізюм, Куп’янськ, Чернігів», - повідомив Віталій Музиченко.

У зв’язку з цим, за словами заступника Міністра, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» за реєстр. № 215, якою, зокрема, передбачено, що виплату грошових допомог, пільг та житлових субсидій в таких містах та районах здійснюватиметься АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок одержувача, або здійснення грошових переказів через міжнародну платіжну систему «MY TRANSFER». «Ситуація під контролем, найближчими днями люди отримають кошти через банківську систему», - резюмував Віталій Музиченко.

Заслухавши представників центральних органів виконавчої влади Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що в умовах воєнного стану система пенсійних виплат показала найбільшу стійкість серед інших систем соціального забезпечення в Україні. «Це слід взяти до уваги при подальшому вдосконаленні систем соціальних виплат в умовах війни», - сказала Голова Комітету. Особливо важливим в роботі Пенсійного фонду України, за її словами, наразі є централізоване зберігання інформації, децентралізація пенсійних виплат та збереження даних пенсійних справ на територіях, на яких не ведуться активні бойові дії.

Наостанок Комітет обговорив в цілому питання соціального захисту населення в умовах воєнного стану. На думку народних депутатів України- членів Комітету наразі, зокрема, потребує опрацювання питання державної підтримки родин, що мають статус малозабезпечених, а також осіб, що втратили роботу в умовах воєнних дій. «Нам потрібно докорінно переглянути систему соціального захисту українців під час війни. Зараз взагалі потрібно перейти від служби зайнятості на фіксований дохід. В час війни треба переглянути відповідний елемент захисту людей, які втратили роботу, - запропонувала членкиня Комітету Юлія Тимошенко. - Також потрібно переглянути розміри соціальної допомоги, повернувшись до розрахунку мінімального прожиткового мінімуму і прирівнювати його до фіксованого доходу». Крім того, пані Тимошенко запропонувала членам Комітету опрацювати питання співпраці Комітету з міжнародними організаціями та парламентами інших країн щодо вирішення конкретних соціальних та гуманітарних питань в України. Члени Комітету одноголосно підтримали вищевказані пропозиції. Подані пропозиції та створення відповідних робочих груп наразі опрацьовується у Комітеті.

Комітет цілодобово контролюватиме усі питання соціального захисту населення України в умовах воєнного стану та разом з центральними органами виконавчої влади оперативно реагуватимуть та вирішуватимуть питання, що постають перед державою та суспільством.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45