14 березня 2022 року відбулось засідання Комітету у режимі відеоконференції. Крім народних депутатів - членів Комітету прийняли участь в засіданні представники Міністерства освіти і науки, Державної служби якості освіти, Українського центру оцінювання якості освіти та освітній омбудсмен.

Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти (реєстр. № 132).

У законопроекті шляхом внесення змін до прикінцевих та перехідних положень законів України «Про повну загальну середню освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про вищу освіту» пропонується звільнити від проходження державної підсумкової атестації здобувачів освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, а також передбачити, що прийом до закладів фахової передвищої освіти та на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування.

Народні депутати України - члени Комітету під час обговорення законопроекту висловились на підтримку цієї законодавчої ініціативи, яка знизить соціальну напругу в суспільстві в частині підготовки та складання незалежних освітніх вимірювань та організації вступної кампанії у 2022 році.

Після тривалого обговорення було ухвалено висновок рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти реєстр. № 7132 за основу та в цілому з пропозиціями Комітету.

Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (реєстр. №7133).

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про військово-цивільні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану», «Про освіту» щодо надання державних гарантій, повноважень органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері освіти в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану.

У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації життя і здоров’я здобувачів освіти, працівників закладів освіти, установ освіти, наукових установ перебуває під постійною загрозою. Тому метою прийняття відповідних змін є «надання державних гарантій здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ та їх реалізація, забезпечення максимального сприяння створенню безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу у формі найбільш безпечній для життя і здоров’я людей в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану».

Розглянувши законопроект, члени Комітету ухвалили висновок рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (реєстр. №7133) за основу та в цілому з пропозиціями Комітету.

Голова Комітету під час засідання запропонував підготувати та направити лист - звернення Комітету з питань освіти, науки та інновацій до аналогічних комітетів з питань освіти та науки парламентів країн членів ЄС та інших країн з метою інформування про події в Україні на високому представницькому рівні.

Народні депутати підтримали таку пропозицію одноголосно. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55