Херсон – це Україна! Мешканці Херсону героїчно виходять на площу свого міста і відстоюють свою ідентичність!

Проведення будь-якого референдуму зараз в період війни є незаконним!

Що думають про це члени Комітету?

Андрій Клочко, народний депутат України, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування висловив подяку депутатам та жителям Херсону за стійкість та принципову позицію:

«Дякую депутатам Херсонської обласної ради за вірність Україні та принципову позицію! А усім тим, хто намагається ініціювати якісь псевдоутворення, чи то так звані «народні республіки», чи інші нелегітимні форми посягання на державний суверенітет та територіальну цілісність України, хочу нагадати, що такі дії кваліфікуються за статтею 111 Кримінального кодексу України, як державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану та несуть за собою кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Крім того, будь-які особи, які будуть причетні до спроб організації псевдореферендумів, за поданням України будуть включені до санкційних списків, а отже зможуть покинути кордони мордору лише з однією метою – понести кримінальну відповідальність за вчинені злочини.

Херсон – це Україна!»

Аліна Загоруйко, народний депутат України, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування наголосила, що Херсон як був частиною України, так і залишиться:

«Перш за все хочу наголосити, що референдум на території України може бути проведений лише відповідно до Конституції України та чинного законодавства. Відповідно до Закону України «Про всеукраїнський референдум» предметом референдуму не може бути питання, що суперечить положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї. Також в період дії воєнного стану та території України забороняється проведення референдумів в державі. Отже, проведення будь-якого референдуму зараз в період війни є незаконним, а його результати не можуть бути визнані Державою Україна та міжнародною спільнотою Ми усвідомлюємо, що референдум – це один з найбільш улюблених інструментів диктаторів. Ми пам’ятаємо псевдореферендуми в окупованій АР Крим та в тимчасово непідконтрольних окремих районах Донецької та Луганської областей. Такі «референдуми» є спробою легітимації окупації окремих територій з боку окупантів, в нашому випадку Російської Федерації. Зрозуміло, що скоріш за все, в Херсон будуть доставлені люди з території Росії, які показово для ЗМІ агресора будуть створювати видимість, наче херсонці підтримують так звану ХНР. Однак, вся Україна і кожен громадянин знають, що жоден житель Херсону не підтримує від’єднання від України, навіть в період тимчасової окупації херсонці демонструють свою громадянську позицію та влаштовують антиросійські мітинги. Я вважаю, що херсонці – це також наші герої, як і всі, хто захищає Україну та допомагає боротись з агресором. Зараз Херсон демонструє справжню патріотичність та уособлює собою єдність України та Українського народу. Тому, я вважаю, що такі кроки агресора є частиною суто інформаційної війни, а Херсон як був частиною України, так і залишиться.

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

«Спроможне місцеве самоврядування України, яке ми стрімко розбудували за останні 8 років, вчергове підтвердило, що децентралізація в демократичному суспільстві - не лише не послаблює позиції держави, а навпаки - показує свою силу, героїзм та інституційний супротив в найбільш темні часи.

Українська система публічної влади монолітна як ніколи, а окупаційна влада - не пройде. Це вже факт і Херсонська обласна рада - чудове тому підтвердження! Я особисто вдячний кожному депутату Херсонської області та кожному Українцю, які голосували за цих людей. Ви зараз разом бороните свою землю та нашу Батьківщину від російського загарбника. І саме завдяки таким людям ми стоїмо!

Херсонщина - невідмінно стане перлиною відбудованої України. Слава Україні і героям Херсонщини!

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57