В інформаційному просторі стрімко шириться інформація щодо наміру окупаційного режиму, який тимчасово контролює окремі території Херсонської області, провести так званий «референдум» з метою утворення окремої псевдореспубліки.

      Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, підтримуючи Звернення депутатів Херсонської обласної ради VIII скликання, як представників інтересів територіальних громад Херсонської області, про невизнання будь-яких спроб створити на території Херсонської області так званої «народної республіки», наголошує, що проведення псевдореферендуму в умовах тимчасової військової окупації не створюватиме жодних правових наслідків.

      Відповідно до положень ст. 43 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі від 18.10.1907 року з моменту встановлення тимчасового контролю держава-окупант вживає всіх залежних від неї заходів для того, щоб, по можливості, «відновити і забезпечити громадський порядок і безпеку, дотримуючись існуючих у країні законів». Сутність даного положення полягає в тому, що окупація, за визначенням, є тимчасовою юридичною ситуацією, яка припиняється із завершенням конфлікту. Так само, у коментарі до ст. 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року зазначається: «окупація території в період війни носить виключно тимчасовий характер, це фактична ситуація, яка не позбавляє окуповану державу ані суверенітету, ані державності, навіть якщо захоплено територію всієї держави».

      Таким чином, попри встановлення державою-агресором тимчасового контролю над окремими територіями Херсонської області, в межах означеного регіону діє чинне законодавство України. Відповідно ж до ст. 73 Конституції України питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

      Комітет засуджує будь-які спроби проведення так званого «референдуму» із застосуванням заходів примусового характеру. Мітинги та масові акції протестів проти встановленого окупаційного режиму Російської Федерації, які розпочалися 13 березня 2022 року у місті Херсон та символічно співпали з днем визволення міста від нацистських окупантів, свідчать про кардинально протилежне волевиявлення мешканців регіону. Абсолютна більшість населення Херсонської області вороже сприймає саме окупаційний режим.

      Наголошуємо, що референдум – це народне волевиявлення, яке за своїм змістом є формою безпосередньої демократії. Проведення ж «штучних референдумів» в умовах обстрілів цивільного населення, які мали місце в м. Херсон під час акцій протесту 13 березня 2022 року і які заборонені Конвенцією про захист цивільного населення під час війни, не має нічого спільного ані з демократією, ані з вільним волевиявленням.

      Ми вдячні кожному. Кожному, хто не здається, хто протестує, хто демонструє окупантам єдність та незламність українського народу.

      Україна переможе!

      Слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57