За повідомленнями західних ЗМІ, зокрема ВВС, представники Заходу побоюються, що Росія може застосувати у війні з Україною неконвенційні види озброєння.

Найімовірніше, йдеться про хімічну зброю, хоча цей термін також охоплює маломасштабну ядерну, біологічну та радіологічну зброю або так звані брудні бомби.

Побоювання щодо хімічної зброї з’явилися через те, що Росія почала поширювати дезінформацію та заяви про те, що Україна нібито сама використала чи зараз розробляє хімічну зброю.

Слід зазначити, що Україна ще в 1998 році ратифікувала і суворо дотримується Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення. Кожна держава-учасниця цієї Конвенції зобов'язується ніколи, ні за яких умов:

а) не розробляти, не виробляти, не придбавати іншим чином, не накопичувати або не зберігати хімічну зброю або не передавати прямо чи непрямо хімічну зброю будь-кому;

b) не застосовувати хімічну зброю;

c) не проводити будь-яких військових підготувань до застосування хімічної зброї;

d) не допомагати, не заохочувати або не спонукати будь-яким чином будь-кого до будь-якої діяльності, яка забороняється державі-учасниці цією Конвенцією.

Під час засідання Ради Безпеки ООН 11 березня 2022 р. постійна представниця Великої Британії при ООН Барбара Вудворд заявила.

«Росія внесла до Ради Безпеки кілька неймовірних, абсолютно необґрунтованих та безвідповідальних теорій змови. Скажу дипломатично: це повний нонсенс. Не існує навіть крихти достовірних доказів того, що Україна має програму біологічної зброї», – сказала Вудвард.

Вона нагадала, що Україна – держава-учасниця Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення належно виконує свої зобов’язання.

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє, що за даними заступника голови Патрульної поліції Олексія Білошицького, російські війська бомбардували населений пункт Попасна фосфорними боєприпасами.

Раніше про вірогідність застосування проти України заборонених міжнародними конвенціями видів боєприпасів попереджав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Фосфорні боєприпаси завдають шкоди живій силі та виводять з ладу техніку та озброєння. У разі потрапляння на шкіру людини білий фосфор, що горить, викликає важкі опіки.

Також при вдиханні парів білого фосфору або при потраплянні в шлунково-кишковий тракт він викликає гостре отруєння. Застосування фосфорних боєприпасів має психологічний деморалізуючий вплив.

Застосування Росією заборонених видів боєприпасів є військовим злочином, що має бути засуджений світовою спільнотою.

 

Голова Комітету з питань екологічноїполітики та природокористування   О. Бондаренко



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

27 березня 2024 12:27
26 березня 2024 14:11
26 березня 2024 11:54
22 березня 2024 18:01
22 березня 2024 13:21
21 березня 2024 20:15
21 березня 2024 14:49
21 березня 2024 14:36
21 березня 2024 14:19
21 березня 2024 14:13