Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики звертається з проханням позбавити Російську Федерацію членства у Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, Всесвітній туристичній організації, Міжнародній федерації бібліотечних асоціацій та установ, Міжнародній раді з охорони пам’яток та історичних місць, Міжнародній раді музеїв, Міжнародному центрі вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей, а також участі у Каннському кінофестивалі.

«Чи є місце державі, яка знищує садочки, школи, заклади вищої освіти, музеї та пам'ятки, церкви, мечеті, синагоги та інші релігійні споруди, в таких організаціях? Росія проявляє агресію щодо бажання України берегти свою мову, культуру, свої традиції, тому Комітет переконаний - країна-агресор не може бути членом міжнародних організацій, які сприяють ліквідації неписьменності, розвитку культури, охороні і популяризації пам'яток мистецтва», - зазначається у зверненні Комітету.

Звернення Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики до Організації Об‘єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO), Всесвітньої туристичної організації, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ICOMOS), Міжнародної ради музеїв (ICOM), Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM), Каннського кінофестивалю у зв’язку із військовою агресією Російської Федерації проти України

Шановні колеги!

24 лютого 2022 року Росія, офіційно не оголосивши війни, почала бомбардувати мирні українські міста. Ця повномасштабна війна стосується не лише армії, а й мирного населення. Лише протягом 14 днів війни російськими окупантами було вбито понад 1500 цивільних осіб. Деякі міста вщент зруйновано, так само як і життя їхніх жителів.

На цей момент вже нараховується 2,5 млн вимушених біженців. В основному це матері з дітьми, які хотіли мирно жити на своїй землі. Також трагедією є те, що зруйновано більшість українських сімей, адже чоловіки пішли на фронт, щоб захищати майбутнє своїх дітей. Дітей, які хотіли вчитися, подорожувати світом, читати книжки, ходити в музеї. Але агресія з боку Російської Федерації забрала в них цей шанс, а  в декого і саме життя.

Події, що зараз відбуваються, вже наклали драматичний відбиток на життя всіх громадян України, а особливо – дітей. 

Також звертаємо увагу, що від початку війни, станом на 7 березня 2022 року, в Україні зруйновано 211 шкіл. Окупанти пошкоджують та руйнують об’єкти культурної спадщини, і навіть святині, що є воєнним злочином.

Зважаючи на викладене, звертаємося до вас з проханням позбавити Російську Федерацію членства у Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, Всесвітній туристичній організації, Міжнародній федерації бібліотечних асоціацій та установ, Міжнародній раді з охорони пам’яток та історичних місць, Міжнародній раді музеїв, Міжнародному центрі вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей, а також участі у Каннському кінофестивалі.

Чи є місце державі, яка знищує садочки, школи, заклади вищої освіти, музеї та пам'ятки, церкви, мечеті, синагоги та інші релігійні споруди, в таких організаціях? Росія проявляє агресію щодо бажання України берегти свою мову, культуру, свої традиції, тому, ми переконані, що вона не може бути членом міжнародних організацій, які сприяють ліквідації неписьменності, розвитку культури, охороні і популяризації пам'яток мистецтва тощо.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики підтримує процеси з позбавлення членства Російської Федерації, як держави-агресора, які вже почалися або ініційовані у зазначених організаціях.

Так, в Мадриді відбулося позачергове засідання Виконавчої Ради Всесвітньої туристичної організації, де ухвалено рішення на користь призупинення членства Російської Федерації у цій організації. Виконавча Рада вимагає від Росії негайного припинення бойових дій та мирного врегулювання ситуації. З 18 країн, які взяли участь у голосуванні, 13 проголосували за припинення членства Російської Федерації у Всесвітній туристичній організації. Проти цього рішення проголосували 5 країн, зокрема Росія, Китай, Замбія, ПАР та ОАЕ. Остаточне рішення має ухвалити Генеральна Асамблея Всесвітньої туристичної організації (UNWTO), засідання якої буде скликано позачергово вже найближчим часом.

Українська бібліотечна асоціація звернулася до Правління та членів Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ щодо виключення Російської бібліотечної асоціації та усіх установ країни-агресора Росії з членів цієї організації, а їхніх представників ? із усіх керівних органів. У зверненні зазначається, що Україну підтримує весь цивілізований світ. Асоціація зазначає, що отримує багато листів підтримки від бібліотечних асоціацій (зокрема, членів Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ) та бібліотекарів з різних країн. Вони допомагають інформаційно, поширюючи правду про загарбницьку війну Росії проти України, та пропонують допомогу у розміщенні українських біженців. Водночас Асоціація з прикрістю констатує, що російські бібліотекарі та російська бібліотечна асоціація жодним чином не реагують на ситуацію.

Крім того, Український національний комітет ICOMОС звернувся до Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій з проханням змінити країну проведення 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також припинити спільні проекти з державними російськими музеями, насамперед із Державним ермітажем та іншими російськими організаціями, які також своїми діями підтримують державну політику Росії на окупованих територіях і досі несуть у інші країни імперські культурно-історичні наративи.





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55
12 квітня 2024 18:50
11 квітня 2024 13:15
11 квітня 2024 13:07
11 квітня 2024 12:57
11 квітня 2024 09:45
27 березня 2024 12:27