Шановні члени парламентів країн Європейського Союзу,

Друзі,

Ми звертаємось до Вас в умовах війни, розв’язаної Російською Федерацією проти України. З часів завершення Другої світової війни світ будував міжнародну систему правопорядку, направлену на запобігання конфліктам та стражданням людей, на забезпечення рівних прав для всіх.

Сьогодні ж увесь світ є свідком широкомасштабного вторгнення та неспровокованої і невиправданої військової агресії Російської Федерації проти України. Ми всі пам’ятаємо, що ця агресія розпочалась не сьогодні й триває із 2014 року, коли Росія окупувала український Крим та Донбас. Всі ці роки Росія послідовно ухилялася від виконання своїх міжнародних зобов’язань за міжнародним правом та іншими домовленостями, включаючи Мінські домовленості. Нині Росія вдалась до подальшої руйнації міжнародного порядку та безпеки всього Європейського континенту, заперечуючи основоположні принципи Статуту ООН та основоположних міжнародних договорів у сфері безпеки.

В цей час Українська армія та весь Український народ стали на захист своєї Батьківщини, свого історичного та цивілізаційного вибору. Щогодини ми втрачаємо найкращих синів і дочок Українського народу, від дій агресора гинуть наші діти, тисячі людей поранені або ж були змушені покинути свої домівки. Ми також пам’ятаємо про більш ніж 14 тисяч життів, які було віддано за ці довгі вісім років в ім’я захисту наших спільних цінностей та принципів – демократії, прав людини та Верховенства права.
Щоденно ми фіксуємо численні воєнні злочини, що вчиняються збройними силами Російської Федерації під керівництвом їх президента Володимира Путіна. Ми шкодуємо та обурені діями режиму у Білорусі, який дозволяє використовувати свою територію для вторгнення та обстрілів нашої держави. Переконані, що дії Росії та Білорусі отримають гідну кваліфікацію відповідно до міжнародного права та всі причетні до цих злочинів проти людяності будуть нести відповідальність за свої рішення та дії.

Україна закликає Офіс Прокурора МКС негайно вивчити нові обставини злочинів за Римським статутом та передати провадження до Палати попереднього провадження Суду. Ми очікуємо на ефективне розслідування, прискорену видачу ордерів на арешт та невідворотне покарання усіх причетних владних осіб Росії та Білорусі до злочинів на території України, починаючи з 24 лютого. Україна буде співпрацювати якнайповніше з Офісом Прокурора МКС і надасть йому всі задокументовані та зібрані українською владою докази злочинів геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів РФ та Білорусі, вчинених на території України за час нового витка їх збройної агресії.

Ми відчуваємо, що в цій боротьбі з агресором ми не одні. Мільйони громадян Європи та світу зараз висловлюють свою солідарність із українцями, виходячи на вулиці своїх міст. Вони допомагають нам як рішучими виступами і теплими словами підтримки, так і своїми діями. Ми вдячні Європейському Союзу, Європейському Парламенту загалом та окремо кожній країні ЄС за важливі й дієві рішення – ми отримуємо значну військову, економічну та гуманітарну допомогу, що підтримує Україну в ці важкі часи. Ми знаємо, що запровадження безпрецедентних санкцій, які завдають суттєвого удару по агресору, також завдають шкоди добробуту європейців. Але ці кроки є надзвичайно важливими, адже наша спільна перемога потребує спільних зусиль, і навіть надзусиль. Віримо, що Ви до цього готові та будете діяти й надалі швидко та рішуче!

У ці дні Верховна Рада України продовжує працювати в надзвичайних умовах, як і вся Українська держава, адже ми усвідомлюємо важливість функціонування всіх демократичних інституцій. Саме за це Росія намагається знищити Україну, саме демократія несе загрозу кремлю, який боїться не НАТО, а чесних виборів та свободи слова.

Ми переконані, що відчайдушна і безкомпромісна боротьба Українського народу за свою Батьківщину та за наші спільні цінності в умовах війни з боку Росії та солідарність і допомога Європи й світу вже є очевидним доказом того, що успішний подальший розвиток Європейського проєкту можливий лише за умови об'єднання народів-однодумців.

Європейський Парламент неодноразово наголошував, що Україна як європейська держава має європейську перспективу та може претендувати на вступ до Європейського Союзу. Ми віримо, що настав час практичних дій – невідкладного приєднання України до Європейського Союзу за спеціальною процедурою. Цей крок буде відповідальним рішенням і потребуватиме багато зусиль та злагодженої роботи народу України та демократичних інституцій Української держави. Ми готові до цього, адже глибоко переконані, що Ви будете разом з Україною та допоможете нам на шляху до набуття повноправного членства в Європейському Союзі.

Україна обов’язково переможе!
Європа обов’язково переможе!
Тільки разом!


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

24 квітня 2024 21:14
24 квітня 2024 17:00
24 квітня 2024 15:24
24 квітня 2024 15:21
24 квітня 2024 15:17
24 квітня 2024 15:12
24 квітня 2024 15:09
24 квітня 2024 15:05
24 квітня 2024 15:01
24 квітня 2024 12:57