Визнати Російську Федерацію – державою - терористом, а її військово-політичне керівництво – міжнародними злочинцями
Вже четверту добу, регулярні війська РФ, які розпочали вранці 24 лютого 2022 року широкомасштабне вторгнення на материкову частину території України, бомбардують українські міста, аеропорти, руйнують інфраструктурні об'єкти та комунікації, житлові будівлі, розстрілюють автомашини та автобуси з мирними людьми.
Нападу зазнають усі області України, найбільш масовані та руйнівні удари наносяться по Києву, Харкову, Дніпру, Маріуполю, Одесі та іншим містам України. При обстрілах міст використовуються реактивні системи залпового вогню та балістичні ракети.
На очах усієї міжнародної спільноти фашистський путінський режим влаштував у мирній демократичній Україні справжню гуманітарну катастрофу. При цьому для розширеного вторгнення на материкову частину території України РФ використовує також українські території, окуповані нею у 2014 році – Автономну Республіку Крим та місто Севастополь, окремі райони Донбасу.
Незважаючи на всі втрати та страждання, спричинені розширеною агресією путінської Росії, цими днями викристалізувалась українська політична нація, яка стала непереборною стіною перед російською навалою. У лавах Збройних Сил України та в підрозділах територіальної оборони разом із представниками різних національностей свій громадянський обов'язок виконують і кримські татари.
Ми захоплюємося мужністю, відвагою, самовідданістю та патріотизмом громадянського суспільства України.
Висловлюємо слова особливої подяки Президенту України Володимиру Зеленському, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, лідерам та членам продержавних політичних партій.
Наша безмірна довіра та шана Збройним Силам України, Державній прикордонній службі, Національній гвардії, Службі безпеки України, силам територіальної оборони, волонтерам, кожному громадянину, хто у ці тяжкі дні зі зброєю в руках захищає Україну.
Ми неймовірно пишаємося кожним уродженцем Криму, кожними з тих синів та доньок кримськотатарського народу, які протистояють російським озброєним бандитам, що вторглися на територію України.
У ситуації, що складається у зв'язку з повномасштабною війною, розв'язаною РФ, Меджліс кримськотатарського народу переформатував свою роботу відповідно до нових викликів і потреб людей.
В даний час члени Меджлісу кримськотатарського народу, які здійснюють свою діяльність на материковій частині території України, перебувають у різних регіонах та великих містах України, включаючи м. Київ та м. Львів, де вони виконують свої функції та обов'язки.
При цьому у м. Львові створено Координаційний штаб Меджлісу кримськотатарського народу, звідки здійснюється координація всієї роботи, включаючи сприяння громадянам України – жінкам з дітьми та людям похилого віку, які прибули на території західних областей України з регіонів, де відбуваються активні бойові дії.
Зусиллями керівництва та журналістів кримськотатарського телеканалу АТR зі Львова забезпечено його безперервне мовлення.
На базі Львівської територіальної оборони створено Кримський підрозділ, склад якого формується з-поміж громадян України, вимушених покинути тимчасово окупований РФ Крим.
Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх військовозобов'язаних кримських татар ініціативо вступати до лав територіальної оборони за місцем свого проживання або фактичного перебування.
Меджлісом кримськотатарського народу спільно з керівниками кримськотатарських організацій Польщі, Румунії та Туреччини координуються дії з надання допомоги біженцям з числа кримських татар на території зазначених країн.
Однак будь-які термінові дії, що вживаються Меджлісом кримськотатарського народу в умовах гуманітарної катастрофи, що викликана агресією РФ , не в змозі запобігти нещастям і стражданням величезної кількості людей, яких війна змусила покинути свої домівки.
Висловлюючи вдячність главам і лідерам держав, парламентам країн, міжнародним організаціям, величезній кількості всесвітньо відомих політиків, правозахисників, письменників, духовних осіб, які виступили в підтримку України, та з метою негайного примусу Російської Федерації до припинення війни на території України і звільнення окупованих нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополю, а також окремих районів Донецької і Луганської областей, Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародне співтовариство визнати РФ – державою терористом, а її військово-політичне керівництво – міжнародними злочинцями.
Меджліс кримськотатарського народу закликає НАТО, США та ЄС закрити небо над Україною та запровадити повне ембарго на постачання нафтопродукти з Росії.
Меджліс кримськотатарського народу у якості найвищого представницького органу корінного кримськотатарського народу, який сповідує Іслам, звертається із закликом до глав держав – членів Організації ісламського співробітництва припинити будь-які форми співпраці з РФ та взаємодії з військовими злочинцями, які очолюють цю терористичну державу.
Меджліс кримськотатарського народу закликає лідерів держав-членів Організації тюркських держав засудити агресію РФ проти України та вимагати від злочинця Путіна негайно припинити військові дії проти України та звільнити окуповані українські території включно з Автономною Республікою Крим та місцем Севастополем.
Меджліс кримськотатарського народу підтримує ініціативу Верховної Ради України щодо створення Генеральною Асамблеєю ООН Трибуналу для розгляду злочинів путінського режиму проти України, Грузії та інших держав.
Меджліс кримськотатарського народу пропонує кожному військовослужбовцю російської армії, який вступив на українську землю, негайно скласти зброю та здатися офіційній владі України.
*(Прийнято у порядку надзвичайного режиму діяльності Меджлісу кримськотатарського народу, запровадженого 26 квітня 2016 року).
Голова
Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
Київ - Львів

Інформація
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Ми разом - проти російської агресії”

23 квітня 2024 19:13
23 квітня 2024 18:25
23 квітня 2024 18:22
23 квітня 2024 18:18
23 квітня 2024 18:16
19 квітня 2024 17:58
18 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 20:15
16 квітня 2024 19:30
15 квітня 2024 17:55