Сьогодні Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, разом із Головою хорватського Сабору Горданом Яндроковичем, взяв участь у відкритті пам’ятного знаку, присвяченого видатному українському письменникові, мислителю та політичному діячеві Івану Франку, у м. Ловран, Хорватія. Подія відбулася в рамках проведення Першого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, що відбудеться 25 жовтня у хорватському Загребі.

Виступаючи на урочистій церемонії, Руслан Стефанчук подякував всім причетним до створення та встановлення пам’ятника та назвав сьогоднішню подію свідченням великої та справжньої дружби між українським та хорватським народами.

«Тієї дружби, яка дає нам підстави стверджувати, що ми — один з одним, пліч-о-пліч стоїмо по один бік цивілізації і боремося, відстоюємо спільні принципи та цінності», — підкреслив Голова Парламенту України, додавши, що традиція допомагати між нашими народами склалася історично. Яскравим прикладом такого об’єднання, за словами Руслана Стефанчука, є непересічна, яскрава постать Івана Франка.

«Саме завдяки його творчій діяльності ми мали можливість як ознайомлюватися з кращою літературною спадщиною хорватського народу, так і він перед хорватами відкривав кращу літературну спадщину українського народу», — закцентував Голова українського Парламенту.

Він нагадав, що наставником Івана Франка, під опікою якого українець  захистив літературну дисертацію у Віденському університеті, був великий хорватський мислитель та письменник Ватрослав Ягич. До того ж, саме у Хорватії Іван Франко проходив лікування від важкої хвороби. 

«Мені видається глибоко символічним, що пам’ятник Івану Франку ми відкриваємо у день, коли 175 років тому хорватський Сабор прийняв рішення про те, що офіційною мовою для використання у всіх сферах державного і суспільного життя в Хорватії є хорватська мова», — зауважив Руслан Стефанчук.

Також він зазначив, що відкриття пам’ятника великому українцю у Хорватії у період боротьби України із російською агресією є знаковою подією, адже  «Україна тримає бій за цивілізацію, бій за незалежність, бій за майбутнє всього світу». А Хорватія, з перших днів війни, подає усьому світу приклад європейської солідарності та підтримки нашої держави у боротьбі з новітнім варварством. 

«Велика символічна сила, яка буде закладена в цьому пам’ятнику – це руки, які піднімаються вгору, як крила. Це те, що надає нам віру, надію і любов — мабуть, найсильніші почуття, або, як колись говорив Іван Франко: «Нам час прийшов для України жити»», — наголосив у своїй промові Голова Верховної Ради України.

Довідково: Пам’ятний знак у Ловрані, присвячений Івану Франку (1856 – 1916), встановлено на території приморського парку поруч з історичною набережною Лунґомаре, на честь перебування Івана Франка у Ловрані (лютий-квітень 1909 р.).

Скульптурну композицію та інформаційну таблицю було виготовлено видатними українськими митцями Володимиром і Василем Одрехівськими, завдяки фінансовій та організаційній підтримці Львівської обласної військової адміністрації. 

Наукову концепцію проєкту та обґрунтування символічних сенсів пам’ятного знака розробив доктор Богдан Тихолоз, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50