Відтепер бізнес може продавати електроенергію, вироблену з власної генерації, без отримання ліцензії виробника електроенергії. Це головна відмінність механізму самовиробництва (net billing), який був запроваджений на рівні законодавства та повноцінно набув чинності з січня 2024 року, коли були прийняті відповідні зміни до підзаконних актів. 

Про це розповів народний депутат, ініціатор законопроекту 9011-д "про "зелену" трансформацію енергетичної системи України" під час спеціальної дискусії, організованої головою Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів Галиною Янченко за результатами зустрічі з бізнес-асоціаціями.

Як розповів Андрій Жупанин механізм net billing був запропонований з огляду на стан української енергетики, для того, щоб зменшити навантаження на енергосистему та стимулювати бізнес встановлювати власні об'єкти потужності. 

“Механізм net billing - це не класичний продаж, який вимагає ліцензії. Це механізм самовиробництва електроенергії, який суттєво покращить фінансову привабливість встановлення власних потужностей електроенергії на виробничих об'єктах та, що важливіше, допоможе їм зменшити залежність від електроенергії з мережі. Частину згенерованої електроенергії підприємство буде споживати для власних потреб, а решту - зможе продавати в мережу, тим самим зменшуючи власний рахунок за спожиту електроенергію. Розрахунок з постачальником буде відбуватися шляхом взаємного заліку. Така діяльність не підлягає ліцензуванню, а сам механізм самовиробниицтва доступний абсолютно для будь-якої генерації: ГЕС, біогазові, газопоршневі, газотурбінні електростанції, тощо”, - підкреслив автор законопроекту.

Він також пояснив, що таким чином в масштабах держави бізнес може долучитись до будівництва об'єктів генерації.

“Будувати нові об'єкти генерації на рівні країни зараз - це час та гроші, і тому ми пішли від зворотного. Якщо ми зменшимо споживання в мережі за рахунок мультиплікаційного ефекту по всій країні, то виробництво електроенергії на централізованих об'єктах скоротиться. Це і є один з варіантів децентралізації енергетичної системи”, - підкреслив народний депутат.

І додав, що наразі вже є перші кредитні програми для бізнесу з боку українських банків, які фінансують відповідні інвестпроекти по енергонезалежності для бізнесу, а два великі рітейлери вже навіть скористалися новими можливостями.

Як додав під час дискусії представник НКРЕКП Ігор Городицький, наразі нормативна база для виконання законопроекту повністю готова, а постачальники електроенергії вже чекають заявок від своїх споживачів. На практиці споживач, який хоче скористатися механізмом самовиробництва, має виконати чотири кроки.

“Перший крок - це виконання технічних вимог, вони є на сайті кожного оператора системи розподілу. У оператора немає можливості щось “придумати”, типові вимоги однакові для всієї території його діяльності і стосуються переважно правил обліку. Крок номер два - викликати оператора системи розподілу, який обстежує змонтоване обладнання і вносить зміни в паспорт розподілу. Після цього з цим паспортом розподілу споживач шукає собі постачальника, комерційні пропозиції якого пропонують йому варіант викупу електроенергії за механізмом самовиробництва. По результатах місяця відбуваються взаємні розрахунки, активний споживач доплачує постачальнику або навпаки”, - пояснив Ігор Городиський.

Він також додав, що новий механізм net billing є набагато простішим та доступним для споживачів.

“Споживач і раніше, міг продавати електричну енергію. Але для цього він мав стати учасником енергоринку і отримати ліцензію. Це накладало певні зобов'язання, зокрема, брати участь у балансуванні електроенергії. Зараз ми запровадили абсолютно європейський формат самостійних виробників, за кордоном їх називають просьюмери.  Це спростить процес і дасть можливість розвивати відновлювальну генерацію на боці споживача”, - додав Ігор Городиський.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

01 травня 2024 20:43
28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28