08.04.2024 відбулася робоча зустріч голови Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (далі- Тимчасова спеціальна комісія) Анатолія Остапенка з представниками Центру реабілітації учасників бойових дій, що є структурним підрозділом комунального підприємства «Луцький центр первинної медичної допомоги».

Центр реабілітації учасників бойових дій розпочав роботу в жовтні 2019 року.

Луцький медичний центр реабілітації учасників бойових дій спеціалізується на двох основних напрямках: захворювання опорно-рухового апарату і неврологічний. Допомога надається всім, хто її потребує, і не лише мешканцям міста та області - адже пакет послуг з реабілітації є безкоштовним та покривається в повному обсязі з коштів Національної служби здоров’я. У пріоритеті - військовослужбовці та учасники бойових дій.

У закладі створено окрему мультидисциплінарну команду з реабілітації, до складу якої входять: лікар фізичної та реабілітаційної медицини, невролог, ортопед-травматолог, фізіотерапевт, психолог, фізичний терапевт, ерготерапевт. Щоденно відбуваються збори команди для створення індивідуальної програми реабілітації з урахуванням побажань пацієнтів.

Поранених у боях хлопців, у буквальному сенсі, ставлять на ноги, допомагають розробляти травмовані суглоби та відновлювати дрібну моторику. Вчать побутовій адаптації після ампутацій, а також прийняти себе в нових реаліях життя в інвалідному візку. Допомагають повернути втрачені навички або набути нові.

У центрі дбають також і про ментальне здоров’я бійців та їх близьких. Ігротерапія, басейн, цікаве дозвілля (екскурсії, сплави на байдарках чи гончарство) - це теж запорука одужання. Хлопцям та їх рідним допомагає досвідчена команда психологів та психіатрів. Крім того, допомогу надають і родинам загиблих воїнів.

Разом з тим голова Тимчасової спеціальної комісії на заходах у Волинській області поспілкувався з представниками Громадського Об’єднання «Об’єднання матерів і дружин Захисників України» та обговорив наступні питання, а саме:

- щодо виплати (доплати з урахуванням раніше виплаченої допомоги) одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих Захисників і Захисниць, які загинули (померли) з 2014 року до 24.02.2024;

- умови видачі посвідчення членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців.

Також, Голова Тимчасової спеціальної комісії А.Остапенко зустрівся з керівництвом Департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

В Департаменті наявний Центр підтримки сімей військовополонених і військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти та сектор сервісу ветеранів відділу прийому громадян.

В Центрі надають консультації з правових питань щодо перших та наступних кроків родини у випадку зникнення безвісти при особливих обставинах чи потрапляння у полон військовослужбовців. Та відповідно. За допомогою фахівців проходить оформлення необхідних запитів/звернень від імені родини за підписом міського голови, надання кваліфікованої психологічної допомоги, оформлення відповідних документів для отримання коштів за рахунок місцевих соціальних програм тощо.

Центр забезпечує комплексну допомогу ветеранам війни та членам їх сімей, надаючи послуги з підтримки переходу від військової служби до цивільного життя, сприяє ветеранам та членам їх сімей у реалізації передбачених законодавством можливостей, пільг, гарантій, прав, інформуючи про різні програми підтримки ветеранів, а також допомагає в оформленні документів у разі потреби.

Підсумовуючи: територіальні громади Волинської області роблять все можливе для комфорту військових, ветеранів та їх родин.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13