26 березня 2024 року відбулася робоча зустріч членів Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (далі-Тимчасова спеціальна комісія) з представниками керівництва Міністерства у справах ветеранів України, під головуванням народного депутата України-голови Тимчасової спеціальної комісії – Остапенка А.Д.

На зустрічі були присутні: заступник Голови Тимчасової спеціальної комісії - Лопушанський А.Я., члени Тимчасової спеціальної комісії - Короленко-Усова В.Ю. та Павленко Ю.О та за участю заступника Міністра у справах ветеранів України – Сивак О.В. та Приходько Р.В.- директора Департаменту соціальної роботи Міністерства у справах ветеранів України.

Метою робочої зустрічі стала необхідність проведення аналізу розподілу виділених державою коштів Міністерству у справах ветеранів України на реабілітацію, адаптацію, рекреацію ветеранів війни та членів їх сімей на 2024 рік.

Представники Міністерства у справах ветеранів України доповіли про розроблений Порядок використання коштів, передбачених в державному бюджеті на здійснення заходів ментальної, спортивної, фізичної, психологічної реабілітації та професійної адаптації, який було затверджено постановою КМУ від 18.03.2024 №307.

Порядком визначено механізм використання коштів за програмою 1501040, зокрема на:

- здійснення заходів із психологічної допомоги ветеранам війни, членам їх сімей та деяким іншим категоріям осіб;

- здійснення заходів із професійної адаптації ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам їх сімей та постраждалих учасників Революції Гідності;

- здійснення заходів із розвитку спорту ветеранів війни;

-здійснення заходів з ментальної та фізичної реабілітації окремих категорій громадян з числа осіб, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»(рекреаційні послуги).

За програмою 1501040 за напрямком рекреаційні послуги затверджено 2 279 152,10 грн, з них Мінветеранів зазначило, що планує спрямувати на планову стоматологічну допомогу ветеранам війни понад 1 млрд грн., (розмір коштів на одну особу становить 30 тис. грн.) що дозволить надати допомогу більше ніж 3 тис. осіб.

Також, важливим завданням для Міністерства у справах ветеранів України, є - збереження ментального здоров’я ветеранів війни, військовослужбовців та членів їх сімей, тому вже розроблена, та впроваджується трирівнева система надання психологічної допомоги.

Дискусія була дуже емоційною. Члени Тимчасової спеціальної комісії наголосили, що наразі багато проблем не вирішено, для прикладу: потребує удосконалення стратегія супроводу ветеранів, а також, кількість висококваліфікованих психологів не є достатньою для отримання швидкої та якісної психологічної допомоги для відновлення військовослужбовців.

Станом на березень 2024 року доручення Міністерства у справах ветеранів України щодо створення на місцевих рівнях самостійних структурних підрозділів з ветеранської політики не виконано в повному обсязі, тому за результатами обговорення, було прийнято наступне рішення.

З метою вирішення актуальних питань, які стосуються реалізації ключових напрямків державної ветеранської політики, а також впровадження стратегічних завдань і рішень як на державному так і на місцевому рівнях, голів обласних, Київської міської, районних, районних у м. Києві державних адміністрацій (начальників обласних, Київської міської, районних військових адміністрацій) Тимчасова спеціальна комісія готує запит щодо уточнення стану вирішення питання утворення самостійних структурних підрозділів з питань ветеранської політики.

Також, народний депутат України, член ТСК Юрій Павленко висловив окрему думку щодо реалізації питань, які потребують термінового вирішення задля ефективної підтримки наших Захисників та Захисниць.

Члени Тимчасової спеціальної комісії наголосили, що Міністерство у справах ветеранів України має розуміти проблему і якнайскоріше впровадити нову ветеранську політику для найголовніших людей в країні - ветеранів та військовослужбовців.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13
12 березня 2024 20:39