16 лютого відбулося чергове засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

У засіданні взяли участь народні депутати-члени Комісії, Голова Фонду державного майна Віталій Коваль, Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума, заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Бруслик.

Члени Комісії розглянули дорожню карту проведення системного аудиту та пооб’єктної інвентаризації усіх потенційно придатних для проживання приміщень в Україні усіх форм власності, які можуть бути використані для вирішення проблеми забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Голова Комісії Павло Фролов зазначив: «На жаль, ми маємо 4,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб, з яких близько чотирьох млн повністю або частково втратили житло. Зрозуміло, що зараз всі ресурси спрямовуються на безпеку і оборону, на відсіч агресії, але, на жаль, у місцях тимчасового проживання проживає менше одного відсотка внутрішньо переміщених осіб, частина проживає в місцях тимчасового розміщення, але це теж в межах одного відсотка. І до відсотка також знайдено ресурси по програмі «єВідновлення» для того, щоб компенсувати українцям кошти на ремонти, а також на житлові сертифікати на придбання готових квартир за повністю зруйноване житло. Тобто у понад 95 відсотків внутрішньо переміщених осіб не вирішена проблема житла».

Комісія вже неодноразово розглядала це питання. На минулому засіданні були заслухані всі обласні військові адміністрації, заступників мерів найбільших міст України і, незважаючи на встановлені урядом завдання щодо пошуку житла для внутрішньо переміщених осіб, члени Комісії бачать, що людям немає де жити.

Члени Комісії заслухали Голову Фонду державного майна Віталія Коваля, Голову Агентства з розшуку та менеджменту активів Олену Думу, заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Бруслика.

Голова ТСК Павло Фролов, підсумовуючи, зазначив: «Дійсно нам потрібно напрацювати такий механізм, який дозволить зробити реальну інвентаризацію або аудит в якому стані знаходяться об’єкти, які можуть бути використані для проживання внутрішньо переміщених осіб, щоб в стислі терміни визначити ці об’єкти, щоб знайти інвесторів, які зможуть привести ці об’єкти в належний стан. І до цієї роботи необхідно залучити всі зацікавлені сторони, адже близько 26 тисяч цих об’єктів розпорошені між 25-ма органами управління.»

Учасники засідання розглянули пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пріоритетного права деяких категорій внутрішньо переміщених осіб на отримання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна».

Члени ТСК звернулися до Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій і груп Верховної Ради України ХI скликання з проханням включити до порядку денного пленарного засідання Верховної Ради та підтримати проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо виплати допомоги на проживання з урахуванням оцінки задоволення потреб та ступеню інтеграції внутрішньо переміщеної особи за місцем її фактичного проживання за реєстр. №10382.

 

Довідково:

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України утворена Постановою Верховної Ради України №3535-IX від 21.12.2023.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13