19.12.2023 проведено спільну нараду Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (далі - ТСК) з представниками Міністерства у справах ветеранів, Міністерства Внутрішніх Справ, Міністерства Оборони та Міністерства соціальної політики щодо запровадження єдиних підходів центральними органами виконавчої влади щодо реалізації ветеранської політики в України.

На спільній нараді обговорювалися наступні питання:

1.Визначення поняття «Ветеран», «Захисник та Захисниця», «члени сім’ї загиблого(померлого) Захисника та Захисниці;

2.Соціальна адаптація Захисників і Захисниць України до цивільного життя;

3.Допомога та соціальна підтримка сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць;

4.Супровід ветерана за принципом «рівний-рівному»;

5.Підготовка дорожньої карти щодо супроводу ветерана.

У зв’язку з агресією російської федерації проти України виникла потреба в уточненні визначення поняття для осіб, які з 2014 року захищають суверенність, незалежність та територіальну цілісність України та уточнення поняття членів сім’ї загиблого (померлого) Захисника та Захисниці України.

Саме тому, однією з основних тем обговорення було визначення понять: «Ветеран», «Захисник та Захисниця», «члени сім’ї загиблого (померлого) Захисника та Захисниці». Представники центральних органів виконавчої влади та члени ТСК активно обговорювали важливість чіткого визначення цих понять в умовах сьогодення задля забезпечення належної державної підтримки.

Головуючий Анатолій Остапенко звернув увагу на те, що має бути узгодження термінів на законодавчому рівні, чітка юридична  визначеність для утвердження й зміцнення єдності суспільства, розбудови його інститутів відповідно до конституційних принципів і засад.

Кожне з профільних Міністерств має своє бачення ветеранської політики та пропонує шляхи вирішення  вищезазначених питань по-різному.

Тому, Голова ТСК Остапенко А.Д. повідомив, що для уникнення соціальної напруги та протиріч, виховання майбутніх поколінь в середовищі поваги до ветеранів, їх внеску в існування та розвиток сучасної демократичної соціальної та правової держави - обов’язок кожного з нас.

За наслідками обговорень, члени ТСК домовились про надання протокольного доручення органам центральної виконавчої влади для негайного опрацювання та звітності на засіданні ТСК.

Завершуючи захід, головуючий підкреслив важливість спільних зусиль законодавчих та виконавчих гілок влади для створення повноцінної та ефективної системи соціальної підтримки ветеранів та їхніх родин. Ця зустріч є кроком до покращення якості життя тих, хто ризикуючи своїм життям став на захист нашої країни.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13