06.12.2023 відбулася запланована зустріч членів Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України з представниками Міністерством у справах ветеранів та громадськими організаціями, зокрема сім’ями загиблих Захисників України щодо будівництва Національного військового меморіального кладовища (далі - кладовище).

На зустрічі обговорювали питання створення кладовища у селищі Гатне, Фастівського району Київської області, шляхом вирішення суперечок між державою та родинами загиблих Захисників України щодо чергової зміни локації кладовища.

За пропозицією Міністерства у справах ветеранів Уряд схвалив рішення, щодо реалізації в термін до 30 липня 2025 року експериментального проекту по проектування кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області. Для цього виділять дві земельні ділянки площею 258,73 га та 7,96 га.

Попередньо планувалося територіальне розташування кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва біля Биківні. А також, ділянку поблизу виділила влада Києва. Мер столиці Віталій Кличко пояснював, що загальна площа, виділена для кладовища, сягатиме 100 гектарів.

Однак, в Українському інституті національної пам'яті (УІНП) заявили, що проведене Національним історико-меморіальним заповідником "Биківнянські могили" обстеження ділянок показало, що вони можуть містити масові могили часів сталінських репресій, а також об’єкти Другої Світової війни, які потрібно дослідити. Крім того, виділена територія може виявитися замалою, адже для створення меморіалу "доцільно обирати земельну ділянку, яка матиме потенціал до розширення".

Відтак УІНП рекомендував розглянути інші можливі ділянки неподалік від Києва. Зокрема, ділянку поряд із діючим Південним цвинтарем, яка дає змогу виділити під поховання понад 180 гектарів.

На зустрічі, головний архітектор Сергій Дербін презентував розробку відповідного архітектурного ескізу - проекту кладовища, де враховані побажання, історичні українські традиції та досвід європейських країн та наголосив український варіант кладовища передбачає спорудження ритуальної будівлі, будівлі для почесних поховань та музейного комплексу.

Дискусія була емоційною. Громадські організації наголосили на термін вирішення питання.

Головний архітектор, зауважив, що ми маємо створити так званий "український Арлінгтон". Хочеться, щоб наш "український Арлінгтон" став не тільки місцем вшанування, а й реальним місцем, куди будуть приходити люди, аби дізнатися, хто такі наші Герої, вшанувати їх пам’ять".

Голова ТСК наголосив, що Міністерство у справах ветеранів України має розуміти проблему, яка не вирішується з 2014 року. Всі вимоги громадськості щодо врегулювання та звітності по даному питанню ТСК бере на контроль.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

01 травня 2024 20:43
28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28