29 листопада 2023 року Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, Захисникам і Захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) Захисників і Захисниць України (далі-ТСК) провела засідання «круглого столу» на тему: «Адаптація демобілізованих ветеранів, Захисників і Захисниць України до мирного життя. Реалії та виклики сьогодення, перспективи їх вирішення», під головуванням Голови ТСК – Остапенка А.Д у приміщенні Київської обласної державної адміністрації.

До участі у заході були запрошені народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини , керівництво Київської обласної військової адміністрації, представники Координаційного центру при адміністрації, представники місцевого самоврядування та громадських організацій.

Додатково трансляція засідання була у режимі відеоконференції через Інтернет  платформу Zoom, до якої  було залучено більше 100 учасників.

На засіданні «круглого столу» обговорювали питання реабілітації ветеранів та їхніх родин. Фізична реабілітація та психологічна підтримка ветеранів є критично важливим аспектом у відновленні життя наших Захисників і Захисниць. Ветерани повинні мати доступ до якісної медичної допомоги та психологічної реабілітації.

Також, соціальна і трудова інтеграція ветеранів стає великим викликом для країни у військовий час. Ключовим завданням на шляху до успішного адаптування ветерана до цивільного життя – зменшення негативного ставлення до його персони і створення сприятливого середовища для працевлаштування.

Наявна система державної підтримки є застарілою та не відповідає реальним потребам ветеранів. Якщо одним ветеранам держава має забезпечити гідну старість, то іншим вона має дати можливості для саморозвитку, навчання та повернення у мирне життя. Чинне законодавство намагається догодити всім і відразу, але не спроможне встановити високий рівень соціального захисту нікому.

Останнім часом у публічному просторі з’являється все більше обговорень, якою має бути ветеранська політика держави. Це питання постає не випадково: по закінченні війни ветерани будуть однією з найчисельніших категорій, що потребуватиме соціальної підтримки.

Для того, щоб побудувати ефективну систему їх підтримки, потрібно активно працювати вже сьогодні. Адже повага, пошана і подяка ветеранам за внесок у боротьбу за незалежність країни має втілюватись саме у тому, наскільки ефективною буде система соціальної підтримки.

Нашим ветеранам необхідно створити відчуття віри в те, що після війни є життя!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

01 травня 2024 20:43
28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28