На черговому засіданні ТСК народними депутатами було запропоновано до розгляду розроблений проект Постанови Верховної Ради України «Про вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані або загинули у полоні». Проект підготовлено з метою формування в українському суспільстві традицій вшанування пам’яті Захисників та Захисниць України, учасників добровольчих формувань та цивільних осіб, які були страчені, закатовані, або загинули у полоні. На засідання були запрошені члени Громадської організації «Спільнота родин Оленівки» для обговорення та узгодження офіційної дати і затвердження належного формулювання Дня пам’яті. Дана законодавча ініціатива є не лише важливим кроком у збереженні національної історії, але і актом глибокої поваги до тих, хто ціною свого життя став на захист нашої держави та кожного з нас.

13 вересня 2023 року відбулася запланована зустріч членів ТСК з керівництвом Міністерства Внутрішніх Справ України (далі-МВС) щодо:

обговорення організації соціально-психологічної підтримки та супроводу учасників бойових дій в системі МВС;

проблемних питань щодо розгляду матеріалів про надання (позбавлення) статусу учасника бойових дій особам (осіб) рядового, начальницького складу органів внутрішніх справ, статусу учасника війни особам (осіб) з числа працівників підрозділів системи МВС, психологічної підтримки військовослужбовців Національної Гвардії України, Державної Прикордонної служби України, осіб рядового і начальницького складу цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій і поліцейських;

медичної реабілітації в медичних центрах МВС;

заходів щодо соціальної підтримки Захисникам і Захисницям України, які надаються в закладах вищої освіти МВС.

Також, під час зустрічі члени ТСК та МВС обговорили подальшу співпрацю щодо вирішення проблемних питань в організації роботи соціальної підтримки з ветеранами війни, Захисниками і Захисницями та членами сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць.

Важливим питанням залишається налагодження взаємодії між всіма Міністерствами і запровадження Єдиного державного реєстру Захисників і Захисниць та деяких інших категорій населення.

ТСК постійно працює з центральними органами виконавчої влади та громадськістю на спільний результат у формуванні ветеранської політики відповідно до вимог сьогодення.

 

Довідково:

9 серпня 2023 року прийнято Постанову Верховної Ради України №3308-IX про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, Захисникам і Захисницям України, членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України реєстр. №9406 (далі-ТСК).

Основна мета ТСК - це вдосконалення законодавства щодо соціального статусу ветеранам, Захисникам і Захисницям України членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) Захисників і Захисниць України, що сприятиме збереженню генофонду української нації, а також забезпечення заходів, пов'язаних із реалізацією прав та соціальних гарантій Захисникам і Захисницям України членам їх сімей, членам сімей загиблих(померлих) Захисників і Захисниць України.

У склад ТСК ввійшло 9 народних депутатів різних фракцій та груп.

Прийняття Постанови Верховною Радою України свідчить про активну позицію органу законодавчої влади щодо сприяння в реалізації державної політики у сфері комплексного врегулювання державних соціальних гарантій ветеранам, Захисникам і Захисницям України, які брали безпосередню участь у заходах необхідних для забезпечення захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, членів сімей таких осіб, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення, формування шанобливого ставлення до них в суспільстві.

Першочергово, на засіданні ТСК прийнято та затверджено план роботи по січень 2024 року, яким передбачено:

1. Підготовку проектів законодавчих актів на реєстрацію Верховної Ради України щодо забезпечення належних прав та додаткових гарантій соціального захисту ветеранів, Захисників і Захисниць та членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць, інтеграція до активного суспільного життя, працевлаштування чи ведення підприємницької діяльності (ветеранського підприємництва), забезпечення і відновлення фізичного та психічного здоров’я та реабілітаційна підтримка впродовж всього життя.

2.Проведення заходів за напрямками:

- соціальна підтримка сімей осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;

- адаптація демобілізованих ветеранів Захисників і Захисниць України до мирного життя;

- державна підтримка санаторно-курортного лікування для Захисників і Захисниць та членів їх сімей;

- соціальна підтримка ветеранів, Захисників і Захисниць України та членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України на рівні територіальних громад.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

01 травня 2024 20:43
28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28