За період повномасштабної війни в Україні близько 1,5 трлн грн було спрямовано на публічні закупівлі різних рівнів - це стосується і державного бюджету, і місцевих бюджетів, і грошей наших закордонних партнерів, і коштів державних підприємств, що закуповують роботи або товари через Prozorro чи шляхом прямих договорів. Це величезна сума, і до деяких угод є серйозні питання від представників громадянського суспільства та журналістів, які в окремих випадках підозрюють наявність корупційних схем.

Саме для цього парламент підтримав ідею створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідувань можливих зловживань під час публічних закупівель у період війни.

«Наша ТСК - це реакція на запит суспільства. Вона покликана досліджувати найбільш резонансні справи, висвітлені у ЗМІ, також до нашої комісії звертаються представники громад, центральних органів виконавчої влади, які стверджують, що у великій кількості таких закупівель застосовуються сумнівні процедури, де можуть бути задіяні корупційні схеми», - розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук, який є членом відповідної ТСК.

Він повідомив, що вже на найближчому засіданні Тимчасової слідчої комісії будуть розглянуті три конкретні кейси.

«Ці справи стосуються закупівель медичного обладнання, будівництва бомбосховищ з явними порушеннями та завищеними цінами, а також ми говоритимемо про питання завищених цін в енергетиці. Ми розуміємо, що кошти в бюджеті сьогодні потрібні в першу чергу спрямовувати на потреби ЗСУ, на Міністерство оборони України. Важливо, що в бюджеті ніколи не буде достатньо грошей, щоб фінансувати армію та війну. Але завдання нашої ТСК - відпрацювати такі механізми, які зроблять неможливими зловживання розпорядників коштів під час закупівель послуг і товарів за державні кошти», - наголосив політик.

Він також додав, що сьогодні кожна людина має доступ до публічної інформації на Prozorro, де можна чітко побачити, куди витрачаються кошти конкретного міністерства, конкретних селищної чи міської рад.

«Можна і треба ставити питання, чому ті чи інші розпорядники бюджетів купують щось за завищеними цінами. Цим можна займатися безпосередньо на місцях, і головне - щоб наше суспільство розуміло, що влада належить людям», - сказав парламентарій.

На його думку, зекономлені бюджетні кошти можна спрямовувати, наприклад, на придбання дронів, яких сьогодні на фронті потрібно якомога більше.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

01 травня 2024 20:43
28 квітня 2024 14:56
18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28