Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту інвесторів закликає врегулювати ситуацію, яка склалася з компанією Risoil переговорним шляхом, аби проект міг бути введений в експлуатацію негайно.

На цьому наголосила голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко за результатами засідання ТСК 20 березня, де розглядалося звернення компанії Risoil.

Вона також наголосила, що правоохоронці Одещини мають припинити безпідставне втручання в інвестиційний проект компанії Risoil, найбільший в портовій галузі за 30 років незалежності України.

«400 млн грн - це сума податків та зборів, які ми недоотримаємо в бюджет в цьому році через те, що проект досі не введений в експлуатацію. Інвестор вклав в даний проект 1,5 млрд грн. Більше того, продовжував вкладати інвестиції навіть під час війни! І таки добудував, незважаючи на ризики, обстріли і складнощі в логістиці. Ще минулого року цей сучасний пірс можна було ввести в експлуатацію, збільшити потужності “зернового коридору”, ініційованого Президентом Володимиром Зеленським, експортувати більше зерна, отримати більше валютної виручки та на порядок більше зборів та податків до збіднілого державного бюджету», - наголосила Галина Янченко.

Вона додала, що парламентська ТСК з питань захисту прав інвесторів бере ще місяць на спроби врегулювати ситуацію переговорним шляхом.

 «А далі не бачимо іншого варіанту, окрім як направлення заяв про злочин щодо діяльності цих «правоохоронців» і наполяганні на проходження ними поліграфів. В чиїх інтересах діють ці «правоохоронці» має дізнатись вся країна. Особисто я вважаю такі дії «правоохоронців» не просто примітивним саботажем, а відвертою підривною діяльністю під час війни, діями направленими на послаблення нашої обороноспроможності, які наносять нашій державі і бюджету збитки», - підкреслила Галина Янченко.

Представник Чорноморської міської ради В’ячеслав Охотніков зазначив, що не може йти мова про спричинення збитків державі чи громаді, оскільки ділянка, на якій розташований пірс, перебуває у комунальній власності та щомісяця за неї надходить орендна плата.

«Ми все зробили законно. Отримали в оренду землю законно 0,7 га у місцевої влади, далі це підтвердилось рішенням Верховного суду і після цього тільки почали будувати. Поки ми всі закони не виконали, не отримали всі рішення судів, ми будівництво не починали», - додав співвласник компанії-інвестора Risoil Шота Хаджишвілі.

В засіданні ТСК з питань захисту прав інвесторів взяли участь народні депутати Олександр Ковальчук, Артем Культенко, Владлен Неклюдов, Денис Маслов, Олексій Мовчан, Анна Пуртова, Павло Фролов, Андрій Ніколаєнко, Сергій Лабазюк, Лариса Білозір, Олег Макаров, Олег Синютка, представники компанії-інвестора, Національної поліції України, Чорноморської міської ради, Адміністрації морських портів України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13
12 березня 2024 20:39
28 лютого 2024 19:27
26 лютого 2024 13:41
16 лютого 2024 15:38