Зафіксований Генпрокуратурою прокуратурою України 171 випадок вчинення сексуального насильства російськими окупантами щодо наших громадян – це лише вершина айсберга. Насправді таких випадків сотні, а можливо, й тисячі.

Про це заявила народна депутатка, голова ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів сексуального насильства Марина Бардіна.

«Сексуальне насильство виглядає як один із найпростіших, а психологічно найтяжчих злочинів, вчинених російськими злочинцями. Насправді це злочин, про який потерпілим важче говорити, ніж про інші види тортур. Багато жертв ще можуть не відчувати безпеки, продовжують перебувати на окупованих територіях. Можуть уже й виїхати з окупованих територій або перебувати на деокупованих територіях, проте бояться про це говорити. Тут діє багато факторів - сенситивність, повторна травматизація, страх, що повернуться росіяни, страх осоромитися тощо», - зауважила політикиня.

За її словами, для держави важливо, щоб постраждалі від сексуального насильства говорили про злочин, заявляли до правоохоронних органів.

«Наша задача - юридична доказова база притягнення злочинців до відповідальності. Ми маємо допомогти постраждалим. Ми в ТСК розробляємо відповідне законодавство, і я хотіла б, щоб таку допомогу від держави постраждалі отримували якнайшвидше. Ми за наших людей, хочемо їх підтримати, надати допомогу, тому сьогодні працюємо над створенням нових норм», - сказала парламентарій.

Вона додала, що такого типу злочини не можна замовчувати, водночас держава має гарантувати, що є спеціалісти, котрі допоможуть уникнути повторної травматизації, допоможуть подолати емоційні переживання, і кожна жертва зможе свідчити проти нашого спільного ворога заради торжества справедливості.

«Національною поліцією та Генпрокуратурою були організовані спеціальні мобільні групи, що виїжджали в деокуповані регіони і спілкувалися з людьми, тобто держава робить багато, щоб прийти до людини й допомогти. Такі групи зібрали низку кейсів, що увійшли до озвученого 171 провадження. Прокуратурою передані справи до судів, тривають розгляди та виголошення вироків. Це важливо знати постраждалим, щоб вірити у справедливість», - наголосила Марина Бардіна.

На її думку, розслідування цих злочинів однозначно може допомогти при створенні спецтрибуналу для росії. Те ж стосується і депортації дітей з окупованих агресором територій.

«Ми об’єднуємо наших партнерів довкола ідеї справедливості та відповідальності для тих, хто вчиняє злочини та порушує всі правила ведення війни», - підсумувала народна депутатка.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13
12 березня 2024 20:39