Відбулося чергове засідання ТСК з питань розслідування можливих фактів порушень законодавства України посадовими особами Бюро економічної безпеки України, органів державної влади та інших державних органів, які здійснюють повноваження у сфері економічної безпеки, що могли призвести до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів

Учасники засідання розглянули резонансну ситуацію, пов'язану із можливими зловживаннями посадовими особами ГУ ДПС у м. Києві та загальні питання по адмініструванні і відшкодуванні ПДВ.

Члени ТСК заслухали інформацію представників ДБР по ситуації, пов'язаній з можливими зловживаннями посадовими особами ГУ ДПС у м. Києві та про порушення, у яких воно вважає винною в.о Начальника ГУ ДПС у м Києві.

Запрошені представники ДБР надали роз’яснення ТСК щодо виявлених порушень та про проведені слідчі дії.

Учасники засідання також розглянули загальні питання по адмініструванні і відшкодуванні ПДВ.

У виступах зазначалося, що у представників бізнесу є велика кількість нарікань, пов’язаних з блокуванням податкових накладних і віднесенням підприємств до категорії ризикових. Зокрема, наголошувалося, що кількість цих скарг різко збільшилася з середини жовтня 2022 року, коли Кабінетом Міністрів було внесено зміни до Постанови №1165, яка визначає порядок зупинення реєстрації податкових накладних. Станом на зараз кількість цих блокувань щомісячно зменшується, але проблема все ще залишається.

Учасники засідання відзначали, що через ці зміни було виявлено велику частину схемного податкового кредиту, в блокування попала й частина нормальних підприємств. Зокрема, зазначалося: щоб система не помічала податкових накладних від нормальних підприємств як ризикові і не блокувала їх, платникам потрібно подати перехідну таблицю, яка показує чим підприємство займається і що на що переробляє, але частина платників не подає таких даних, а частина їх подає без нормальних пояснень. Тому і виникла проблема.

Учасники засідання також зазначали, що для загального розуміння, податкові накладні блокуються автоматизованою системою (СМКОР) на основі закладених в неї алгоритмів ризиків без втручання людини. Для розблокування податкових накладних підприємство повинно подати до регіональної ДПС документи, які показують реальність цієї операції. На основі цих документів Комісія при регіональній ДПС приймає рішення реєструвати ці податкові накладні чи ні.

Заступник Міністра фінансів Світлана Воробей, зокрема, поінформувала, що Постановою №1248 внесено зміни до Постанови №1165, яка дозволяє у стислі строки розблокувати заблоковані податкові накладні - термін прийняття рішення становить 7 діб з моменту подання документів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини ТСК”

18 квітня 2024 12:16
12 квітня 2024 19:24
10 квітня 2024 10:25
28 березня 2024 15:30
25 березня 2024 12:28
23 березня 2024 09:00
21 березня 2024 10:13
18 березня 2024 17:28
15 березня 2024 19:13
12 березня 2024 20:39