7 червня 2024 року народні депутати України – члени Комітету з питань аграрної та земельної політики взяли участь у заході, на якому Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з проектом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) провели презентацію Стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на період до 2030 року.

З вітальним словом до учасників заходу звернулись Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина та в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що в умовах воєнного часу та надскладний для нашої країни час аграрний сектор постійно доводить свою стійкість та можливість швидкого переналаштування на військові рейки. І це відбувалося в умовах повної зупинки експорту агропродукції внаслідок блокування морських портів, та постійних актів агресії росії - руйнування логістичних шляхів, мінування території, знищення інфраструктури, обстрілів.

Питання ухвалення Стратегії розвитку сільського господарства вже давно на часі, оскільки необхідно розуміти кроки подальшого розвитку аграрного сектору. Європейський Союз та країни-члени ЄС повинні знати стратегічний курс та наміри інтеграції України до ЄС у переговорах щодо вступу. Необхідно постійно доводити, що Україна надійний партнер в спільній аграрній політиці Європейського Союзу.

Олександр Гайду акцентував увагу, що досягнуті певні результати євроінтеграційної роботи. Лише тільки за період 9 скликання Верховної Ради було ухвалено 12 євроінтеграційних законів, з них 8 за період дії воєнного стану. Більшість законів у сфері аграрної політики, безпечності харчових продуктів, ветеринарної політики.

Зараз Комітет продовжує працювати над імплементацією норм ЄС у сфері фітосанітарної політики та сільського господарства. Одне із головних завдань це утворення Платіжного агентства, а також удосконалення роботи Державного аграрного реєстру. Відповідні законопроекти №№11063 та 11063-1 опрацьовуються в Комітеті та готуються до розгляду в першому читані. Не менш важлива сфера – це продовження впровадження земельної реформи.

Учасники заходу обговорили розвиток кожного напрямку діяльності профільного міністерства, стратегічні цілі та шляхи реалізації змін.

На шляху євроінтеграції вкрай важливим є визначення пріоритетних напрямків, завдань та ефективних шляхів створення сприятливих умов для розвитку конкурентоспроможного, стійкого та диверсифікованого аграрного сектору, що в свою чергу забезпечить довгострокову продовольчу безпеку Європи та світу, захист навколишнього середовища, включаючи біорізноманіття, пом’якшення наслідків зміни клімату, зміцнення соціально-економічної структури сільських територій.

Для забезпечення реалізації стратегії подальшого розвитку сільського господарства України важлива співпраця та порозуміння між урядом та парламентом та зворотній зв'язок з профільними організаціями, асоціаціями та фермерами. Адже зрештою саме аграрії є основними стейкхолдерами змін або ж навпаки тими особами, які нагадують нам, про захист національних виробників та необхідність віднайдення компромісу.

У заході взяли участь голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції Марина Нікітіна, народний депутат України – член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Валерій Стернійчук, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, заступники Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, Денис Башлик, Людмила Шемелинець, Віталій Головня, керівник сектору сільського та лісового господарства, безпечності харчових продуктів Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл, керівник проекту Європейського Союзу «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAPFI) Джон Мілнз, експерт проекту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) Хаїнс Штрубенхоф, заступник голови ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Кохан Дмитро, виконавчий директор «Всеукраїнська асоціація громад» Іван Слободяник, президент ГО «Асоціації фермерів та приватних землевласників України» Віктор Гончаренко, директор «Всеукраїнського аграрного форуму» Марія Дідух.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44