«Про це говорили сьогодні на конференції «Новітні методи лікування у сфері ментального здоров’я та сталість систем охорони здоров’я» у Празі. До української делегації, окрім мене, увійшли народний депутат Дмитро Гурін та співзасновниця Центру психологічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» Марина Грудій. Чеська сторона була представлена на найвищому рівні – прем’єр-міністр Петр Фіала, перша леді Єва Павлова, голова Комітету з питань охорони здоров’я Сенату парламенту Чеської Республіки Роман Краус», - зазначає Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Головна тема конференції - новітні методи лікування у сфері ментального здоров’я. Чеська Республіка є одним з лідерів серед країн-членів ЄС щодо психіатричних досліджень та розробки інноваційних методів.

Під час свого виступу М.Радуцький розповів колегами, що через пандемію та повномасштабну війну в Україні в десятки разів зросла потреба в наданні послуг з психологічної підтримки. «Щоб відреагувати на новий виклик, з травня 2022 року за ініціативи першої леді Олени Зеленської запрацювала Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?». В межах програми сімейні лікарі та терапевти пройшли навчання відповідно до стандартів ВООЗ (Mental Health Gap Action Programme). Як результат, 170 тис. пацієнтів за минулий рік звернулася до медиків «первинки» за послугами ментального здоров’я.

Нещодавно в нашому Комітеті пройшов круглий стіл «Система охорони психічного здоров’я в Україні: результати та виклики реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я». В межах заходу ми підбили проміжні підсумки роботи програми, а також презентували законопроєкт «Про систему психічного здоров’я в Україні».

На мою думку, досвід України у сфері психічного здоров’я під час війни є унікальним. Водночас ми цінуємо напрацювання європейських колег. Тож конференція стала платформою для вивчення інноваційних розробок у цьому напрямку. Запевнив колег, що Україна готова впроваджувати новітні методики лікування у сфері ментального здоров’я.   

Відзначу, що Чехія вже реалізує декілька важливих проєктів в Україні у медичній сфері. Серед них виділю наступні: закупівля обладнання для мікробіологічної лабораторії, ремонти медичних відділень із забезпеченням їх новітнім обладнанням, передача евакуаційного автобуса українським рятувальникам, обладнання центру симуляцій та тренінгів для навчання українських медиків.

Хочу подякувати Уряду та народу Чехії за допомогу Україні під час повномасштабної війни. І окремо - колезі Роману Краусу за запрошення на конференцію», - повідомив Михайло Радуцький.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44