Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе разом із Першим заступником голови Верховної Ради Олександром Корнієнком зустрілася із заступником міністра закордонних справ Литви Сімонасом Шатунасом.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Литві за всебічну і віддану підтримку України. «Захоплююся тим, що Литва ще в одному напрямку зараз проявляє лідерство і готовність взяти на себе додаткову роботу й додаткові завдання з точки зору підтримки України на євроінтеграційному шляху», — сказала голова Комітету.

Заступник міністра закордонних справ Литви приїздив в Україну із місією проаналізувати потреби в тому, як Литва може допомогти у переговорному процесі України з ЄС для того, щоб Україна пройшла весь інтеграційний шлях максимально успішно.

Говорили про потребу посилення інституційної спроможності, про розбудову державних служб. «Прикро, що ті напрацювання з 2016 року щодо стратегії реформи державної служби, які ми тоді узгодили з Євросоюзом, у 2019 році були перекреслені. І ми зараз, фактично, починаємо з початку. А це та основа, яка на центральному та регіональному рівнях допоможе нам не лише пройти шлях до членства, а й бути ефективним членом Європейського Союзу. Нам максимально треба вкладати у підготовку людей, у їхнє навчання, у підвищення їхніх професійних якостей на державній службі і на службі в місцевих органах влади», — впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

Сторони обговорили також потребу посилення інституційної спроможності — збільшення кількості фахівців як Комітету з питань інтеграції України до ЄС, так і секторальних комітетів у сфері євроінтеграції. Ішлося також про необхідність внесення змін до регламенту Верховної Ради України, щоби забезпечити ефективне і якісне проходження євроінтеграційних законопроєктів через парламент, на який покладена надзвичайно важлива функція у процесі євроінтеграції. «Нам потрібне максимальне залучення різних стейкхолдерів до глибокого обговорення для того, щоби ми могли вийти на ухвалення непростих рішень, які передбачає європейська інтеграція. На жаль, воєнний стан накладає певні обмеження. І це виклик», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Перший заступник Голови Верховної Ради та Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС висловили сподівання, що міжурядова конференція, на якій буде ухвалено переговорну рамку Європейського Союзу з Україною, відбудеться вже наприкінці червня. «Наші литовські колеги запевнили, що вони активно працюють далі над забезпеченням цього результату, щоби дійсно з Україною Євросоюз зміг відкрити перемовини вже у першому півріччі цього року, і щоби ми могли перейти до наступних етапів нашої роботи — скринінгу, тобто оцінки українського законодавства на відповідність праву ЄС», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 червня 2024 19:02
17 червня 2024 17:40
17 червня 2024 17:05
17 червня 2024 16:42
17 червня 2024 16:33
17 червня 2024 12:49
17 червня 2024 12:02
17 червня 2024 11:53
17 червня 2024 11:42
17 червня 2024 11:13